Poklon Goričanom in sporočilo Evropi

Zelo redko se zgodi, da bi se predsednika dveh držav srečala na najvišji ravni, vključno s sprejemi z vojaškimi častmi in podelitvami odlikovanj, zunaj prestolnic. Takšna dejanja predstavljajo nekaj več kot zgolj kurtoazno gesto. Današnje srečanje predsednikov slovenske in italijanske republike Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle v Novi Gorici in Gorici, ki se je sklenilo na Trgu Evrope, točno na meji dveh mest in držav, seveda ni bilo naključje. Da je med njima močna kemija in da se strinjata glede dilem in priložnosti obmejnega prostora, je jasno že dolgo. Dokazov je ogromno: poklon z roko v roki ob polaganju venca ob fojbah in spomeniku bazoviškim žrtvam, jasno izražena podpora Mattarelle vrnitvi Narodnega doma Slovencem, skupna čestitka ob podelitvi naziva Evropske prestolnice kulture 2025 in častno pokroviteljstvo daleč največjega skupnega projekta obeh Goric, Mattarella je o EPK posebej govoril v novoletni poslanici ...

Predsednika, oba zaprisežena Evropejca, imata sicer omejene pristojnosti vpliva na dnevno politiko, a sta z avtoriteto svojih funkcij poslala jasno sporočilo. Pravzaprav dve. Eno Goričanom, ki živijo na obeh straneh meje, na območju, ki je doživelo dve krvavi vojni, trpljenje, krivice, sovraštvo, a so v desetletjih počasi, a zanesljivo zmogli to preseči, še več, začeti graditi na sodelovanju, preseganju delitev, iskanju skupnih imenovalcev in priložnosti. Kar je slednjič privedlo do oblikovanja Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje in naziva EPK. Daleč od tega, da bi bilo med Goricama vse idealno, marsikatero zadevo prej poganja nuja kot ljubezen, tega se zavedajo tako ljudje kot oba predsednika. Pa vendar je sožitje, ki ga živijo ob meji, edina pot, ki lahko obrodi sadove, poudarjata predsednika in izrekata priznanje Goricama.

V Novi Gorici in Gorici se že dolgo dogaja renesansa Evrope. Predsednika sta poslala jasno sporočilo. Upati je, da ga bodo slišali prav vsi, ki jim je bilo namenjeno.

Obisk pa je bil obenem tudi pomembno sporočilo Evropski uniji. Tisti uniji, ki je v izraziti krizi, nekateri bi rekli celo, da že dolgo razpada, kjer nekatere članice teptajo vrednote, na katerih je EU nastala, kjer postaja sožitje in spoštovanje ponekod že kletvica. Kje drugje, pravzaprav, kot v Novi Gorici in Gorici, ki sta s skupnim trgom in predvsem življenjem svojih prebivalcev zgoščeno bistvo EU in negativne izkušnje iz preteklosti spreminjata v priložnosti prihodnosti, bi lahko to bolje izrazila?

Morda bo zvenelo preveč pretenciozno, a v Goricah se že dolgo dogaja renesansa Evrope. Predsednika sta poslala sporočilo. Upati je, da ga bodo slišali vsi, ki jim je namenjeno.


Preberite še


Najbolj brano