Squid Game, igra zadolženih

Netflix je ponovno zadel žebljico na glavico. Devetdelna južnokorejska nadaljevanka Squid Game (Igra lignja) je obnorela svet, prehitela njihov poprejšnji hit Bridgerton in postala najbolj gledana serija v zgodovini tega ponudnika videovsebin.

Squid Game je najbolj gledana serija doslej na Netflixu.
Squid Game je najbolj gledana serija doslej na Netflixu. 

Squid game se je v več kot 90 državah povzpel med najbolj gledane vsebine na Netflixu, tudi v Sloveniji, in je odločilno pripomogel k temu, da je Netflix v tretjem četrtletju krepko povečal dobiček, zabeležil pa je tudi več naročnikov. Njihovo število je v tretjem trimesečju na letni ravni naraslo za devet odstotkov na 213,6 milijona, Netflix pa pričakuje, da jih bo v zadnjem četrtletju letošnjega leta dodal še 8,5 milijona. Po manj kot mesecu dni od začetka predvajanja si je serijo ogledalo že 132 milijonov ljudi. Posneli naj bi jo sicer za 20 milijonov dolarjev, njeni finančni učinki pa naj bi že presegli 700 milijonov dolarjev.

A če je Squid Game za Netflix predvsem finančna zgodba o uspehu, je, ironično, bistvo serije obravnava nepremostljivega razrednega prepada med zelo bogatimi in zelo revnimi. Ti so, podobno kot v še enem južnokorejskem globalnem hitu Parazit, pripravljeni zastaviti vse, tudi lastno življenje, da bi se izkopali iz bede družbeno deprivilegirane kaste. Squid Game se sicer bolj očitno naslanja na dediščino kultnega japonskega filma Battle Royal, zanimivo pa je tudi, da se je njen avtor Hwang Dong Hyuk pisanja zgodbe lotil pred več kot desetimi leti, ko se je tudi sam znašel v hudih finančnih škripcih.

Kar nekaj časa sicer ni našel razumevanja za projekt, dokler ni sveta ustavila pandemija novega koronavirusa in so distopične štorije ponovno prišle v osredje zanimanj. Squid Game se tudi ne umika v neke oddaljene čase, ampak je tu in zdaj, v južnokorejski družbeni realnosti, kjer je ena najbolj perečih tem danes vse večja zadolženost prebivalstva. Večina tekmovalcev v seriji pa se v “igro” kakopak poda zaradi dolgov, ki so si jih nakopali na takšen ali drugačen način. Zanimivo je tudi, da je Squid game zelo obnorel mlajšo populacijo, ki je v seriji videla predvsem zelo “zabavno” krvavo igro, veliko vprašanje je, če je razumela poanto, ki stoji za njo. Pojavljajo se namreč že številna skrb vzbujajoča poročila iz številnih držav, kjer so otroci poustvarjali krvave prizore iz serije, vrstijo pa se tudi pozivi staršem, da serija ni primerna za najmlajše.

A Netflix ne počiva na lovorikah, ampak ima že nov južnokorejski as v rokavu, in sicer v novembru bodo začeli s predvajanjem serije Hellbound, ki jo podpisuje Yeon Sang Ho (Vlak do Busana).


Najbolj brano