V Koper jutri pripluje šolska ladja brazilske mornarice

Šolska ladja brazilske mornarice Brasil bo v okviru 35. praktičnega usposabljanja bodočih častnikov mornarice obiskala tudi Slovenijo. Od četrtka do ponedeljka bo privezana v koprskem pristanišču, so sporočili z brazilskega veleposlaništva v Ljubljani. Posadko sestavlja 33 častnikov in 101 član posadke, na krovu je tudi 181 bodočih častnikov.

Od jutri do ponedeljka bo ladja privezana v koprskem pristanišču. Foto: Katja Gleščič
Od jutri do ponedeljka bo ladja privezana v koprskem pristanišču. Foto: Katja Gleščič

KOPER > Namen poti praktičnega usposabljanja je predvsem s praktičnimi izkušnjami dopolniti znanje bodočih častnikov mornarice, nadgraditi njihovo poklicno in kulturno usposabljanje, v različnih pristaniščih zastopati državo ter spodbujati nastanek tesnejših vezi s prijateljskimi narodi, so še navedli v brazilskem veleposlaništvu.

Med potovanjem se bodoči častniki učijo praktične navigacije, meteorologije, pomorstva, pomorskih operacij, odpravo napak in pomorskega upravljanja, obenem pa poteka tudi pomembna faza usposabljanja, prilagajanje življenju na krovu.

Ob koncu poti bodo pomorci imenovani v naziv drugi poročnik in razporejeni na različne ladje in vojaške organizacije mornarice po vsej državi.

Šolska ladja Brasil je prvič izplula v morje leta 1983, v brazilsko mornarico pa so jo vključili leta 1986. Ladja je opremljena z visoko tehnološko opremo, ki so jo v veliki večini zasnovala in zgradila brazilska mornarica in podjetja.

Posadko sestavlja 33 častnikov in 101 član posadke. Na krovu je tudi 181 bodočih častnikov mornarice (vsi iz pomorske akademije) in drugi predstavniki brazilske vojske, letalstva, nacionalne trgovske mornarice, civilne službe mornarice in ministrstva za zunanje zadeve. Na ladji so tudi predstavniki različnih prijateljskih držav.


Najbolj brano