Praznovanje izolske legende

Jutri se v palači Manzioli ob 18. uri začenja prireditev Praznovanje izolske legende, ki bo z različnimi dogodki trajala do nedelje.

Zgodbo o izolski golobici bo pripovedovala avtorica Kristina Menih. Foto: Maja Pertič Gombač
Zgodbo o izolski golobici bo pripovedovala avtorica Kristina Menih. Foto: Maja Pertič Gombač

IZOLA > Palača bo gostila predstavitev knjige Il duomo di Isola d’Istria avtorice Daniele Tomšič, ki jo je izdal založnik Il Mandracchio. V soboto bo v parku Pietro Coppo od 11. do 17. ure potekal Praznik kostanjev in mladega vina. Za glasbeni program bodo poskrbeli člani Društva harmonikarjev Izola, Kompanija Izolana, MoPZ Delfin Izola in Trio Lipa.

V parku bodo od 11. do 13. ure potekale tudi ustvarjale delavnice za otroke. Zatem se bo praznovanje preselilo v cerkev Marije Alietske, kjer bo ob 20. uri koncert mandolinistov skupine Mandolinistica Capodistriana.

Nakar bo v nedeljo med 11. in 17. uro na Severnem pomolu (bivši carinski pomol) potekalo Praznovanje izolske legende. Tradicionalna prireditev z bogatim kulturnim programom bo vključevala istrsko tržnico, razstavo risb šolarjev OŠ Vojke Šmuc, OŠ Livade in OŠ Dante Alighieri na tematiko izolske legende, ob 11. uri je napovedan prihod starih bark, ob 11.30 bo zgodbo o izolski golobici pripovedovala avtorica Kristina Menih, ob 12. uri bo nastopila skupina Vruja, ob 14. uri Trio Lipa, na obisk pride tudi skupina Al tempo di Tartini.

Na pomolu bodo med 11. in 13. uro tudi ustvarjalne delavnice za otroke. Nakar bo v nedeljo ob 18. uri v palači Manzioli literarno - zgodovinski večer Legenda o Svetem Mavru v izvedbi skupine SI Dante Alighieri.

Praznik, ki so ga Izolani kot svoj krajevni praznik praznovali kar 448 let, od leta 1380 do 1828, ko so ga krajevne oblasti ukinile, je nastal kot spomin na 23. oktober 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje.

Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zatekli k molitvi v cerkev. Bela golobica je s cerkve poletela nad genovsko ladjevje, čigar posadka ni videla obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sv. Maver pokril Izolo. Ladjevje je sledilo golobici prepričano, da leti blizu kopnega, a jih je odpeljala daleč na odprto morje.

Golobica se je vrnila na cerkev in iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Takrat so Izolani za občinski grb izbrali golobico z oljčno vejico v kljunu.


Najbolj brano