V novi številki Primorskih novic preberite

V tovarniškem kompleksu Titusa v Dekanih bo zrasla nova proizvodna hala. Gre za največjo naložbo tega uspešnega dekanskega podjetja v zadnjih desetletjih. Temeljni kamen za objekt Sever so položili danes, dokončali pa ga bodo poleti prihodnje leto. Vreden je skoraj šest milijonov evrov.

Temeljni  kamen za objekt Sever so  položili danes,  dokončali  pa ga 
bodo poleti  prihodnje leto.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Temeljni kamen za objekt Sever so položili danes, dokončali pa ga bodo poleti prihodnje leto.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

Za več rib na krožnikih

Ministrstvo za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano je začelo nacionalno kampanjo za promocijo lokalnega ribištva. Trajala bo do poletja 2023 in bo skušala državljane prepričati, naj užijejo več rib in školjk. Vsaj enkrat do dvakrat na teden, pravi kmetijski minister Jože Podgoršek.

V jutrišnjih Primorskih novicah objavljamo tudi prilogo Tantadruj.

Odprli so novi center za hemodializo v izolski bolnišnici

Izolska bolnišnica (SBI) je danes odprla enega najsodobnejših centrov za hemodializo v Evropi. Umestila ga je v prvo nadstropje, v trakt nekdanjega radiološkega oddelka. Center je danes v sklopu vladnega obiska hkrati s predstavniki bolnišnice predala namenu državna sekretarka na zdravstvenem ministrstvu Alenka Forte, pognali pa ga bodo prve dni novembra.

Akvarij pod varnim okriljem Univerze na Primorskem

Akvarij Piran je končno našel varno zatočišče, kjer njegova prihodnost ni več ogrožena. Pristal je v rokah Univerze na Primorskem, ki ga bo tudi poslej ohranila odprtega za obiskovalce, obenem pa vanj vnesla tudi svoje visokošolske in raziskovalne dejavnosti.

Kune lahko pod pokrovom avtomobila povzročijo tudi do 2000 evrov škode

Škode, ki jo predvsem na avtomobilih povzročajo kune, je v zadnjih letih vse več. Vsejedi zveri kuni belici poleg jajc, kokoši, miši in sadja vse bolj prija izolacija avtomobilskih motorjev in vžigalni kabli. Nekateri zato v motorje dajejo dišave in elektronske naprave, ki naj bi kune odvrnile od obiska avtomobila, a prave učinkovite zaščite ni, saj so zelo prilagodljive.

Skejt park v Novi Gorici dajejo v višjo prestavo

Rolkarska scena je bila dolgo v Novi Gorici med najrazvitejšimi v Sloveniji, sodoben skejt park pa je še pred leti gostil zelo odmevna mednarodna tekmovanja. Stagnacijo, ki je prisotna v zadnjem času, si želijo v društvu GO SK8 prekiniti, v soboto bodo organizirali dogodek Swamp SK8 Sesh. “Trudimo se, da bi prišli spet na nekdanjo raven,” pravi predsednik Simon Stubelj.

Sodba nasilni vzgojiteljici dokončno potrjena

Dve leti po obsodbi na okrožnem sodišču je sodba zoper nekdanjo vzgojiteljico italijanskega vrtca v Hrvatinih dokončna. Pet vrhovnih sodnikov je soglasno zavrnilo njeno pritožbo in ji naložilo plačilo 400 evrov takse. Vrhovni sodniki so ugotovili, da sta koprsko okrožno in višje sodišče kršila zakon v njeno korist in jo obsodila za milejše kaznivo dejanje.

Fantomski otoki in neulovljiva Arktika

“Zgradite si svoj sanjski otok, postanite njegov gospodar in razširite svoje ozemlje,” vabi virtualni glas iz tabličnega računalnika v galeriji pivške Hiše kulture, kjer se z dvema instalacijama pod skupnim naslovom 26° južno še do petka predstavlja vizualna umetnica najmlajše generacije Lara Reichmann.

Mladinec, ki že lovi člane

Atlet tolminskega Posočja Andrej Skočir je na zadnjem jesenskem mitingu domačega kluba v teku na sto metrov zmagal z 10,59, kar je izjemen čas za mladinca. V Sloveniji sta letos hitreje tekla le dva izkušenejša sprinterja.


Najbolj brano