Regija, ki ima še veliko priložnosti

Bo država obnovila progo Sežana-Bohinj, bo investirala v infrastrukturo, bo pospešila izdajanje gradbenih dovoljenj, bo preselila državne ustanove in dobra delovna mesta v regijo? To je bilo le nekaj vprašanj ministrom in premierju na današnji javni tribuni v Lipici ob koncu obiska v Obalno-kraški regiji.

Vladna ekipa je današnji obisk Obalno-kraške regije začela v 
Kopru. Foto: Katja Gleščič
Vladna ekipa je današnji obisk Obalno-kraške regije začela v Kopru. Foto: Katja Gleščič

ISTRA, KRAS > Za progo Sežana-Bohinj je projektna naloga pripravljena, v prihodnjih desetih letih bomo vanjo vložili 200 milijonov evrov, čeprav ni rentabilna, je pa pomembna za turizem, je odgovoril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je na pobudo Gašparja G. Mišiča, da bi morala država skrbeti ne samo za povezovanje hotelov, ampak vlagati v turistično infrastrukturo za podaljšanje sezone (golf, portoroško letališče ...) odgovoril, da razen novega hotela v Lipici vlaganj v turizmu žal ni bilo. Poudaril pa je, da se - razen v Lipici, za katero bo do konca vztrajal, da ostane v državni lasti - zavzema, da država za vse hotele v (para)državni lasti najde boljše upravljalce in zasebne lastnike.

Pridobivanje gradbenih dovoljenj bosta po besedah ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka pospešila dva zakona, ki sta pravkar v postopku v državnem zboru in bosta novembra predvidoma sprejeta. Drugi problem je neobstoj državnih podlag, kot denimo hidroloških študij, za katere se je država že pred 15 leti zavezala, da jih bo izdelala, pa jih še ni, je opozoril minister, saj jih morajo zdaj tam, kjer so potrebne, izdelati občine, kar postopke zavleče za dve do štiri leta. “Skozi projekt Emop bomo naredili vse strokovne podlage za vso državo in hkrati uvedli elektronski portal z vsemi podatki za vse parcele v državi, da bodo vsi načrtovalci lahko do njih dostopali,” je povedal minister Vizjak.

Od županov in drugih udeležencev tribune so ministri slišali veliko vprašanj in predlogov glede kmetijstva, upokojevanja in zagotovitve boljših delovnih mest - tudi s selitvijo državne uprave iz Ljubljane.

Vizjak: Če bodo ovire za Padež prevelike, bomo našli alternativo

Obalno-kraška regija pri reševanju oskrbe Istre s pitno vodo z zajetjema Suhorca in Padež ni enotna. Istrski župani so zadovoljni, da se začenja postopek državnega prostorskega načrta za umeščanje novega vodnega vira v prostor. Medtem pa kraški župani in del tamkajšnjega prebivalstva temu nasprotujejo. “V kolikor bodo ovire pri izvedbi, kot sta družbena nesprejemljivost, pa tudi dejstvo, da so na tem območju omejitve zaradi naravne vrednote, nepremostljive, bomo gotovo našli alternativno varianto, da se Istri in zaledju zagotovi dostop do zdrave čiste pitne vode,” je povedal minister za okolje Andrej Vizjak, ki si je z istrskimi župani ogledal vodarno v Cepkih. V Istri vztrajajo, koprski župan Aleš Bržan znova opozarja, da je problem z vodo v Istri večji. “Naš problem je precej drugačen kot na Krasu. Tam imajo zastarele cevi, mi nimamo vode.”

Sporazum za dostojno cesto do Ankarana

Vladne ekipe tokrat ni bilo v Luko Koper, kar naj bi bil znak, da se obeta menjava uprave. Sta se pa minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel srečala v Ankaranu, kjer sta z županom Gregorjem Strmčnikom podpisala sporazum o urejanju medsebojnih razmerij. Ta omogoča, da bodo končno lahko začeli urejati Železno cesto, kolesarske poti in tamkajšnji most, da se bo iz Kopra v Ankaran mogoče peljati po dostojni in varni cesti. Ob tem bodo uredili tudi ankaranski obrobni kanal in izboljšali poplavno varnost. Večji del prenove ceste in kanala bo financirala Luka, manjšega občina. Dimitrij Zadel je na namige, da naj bi uprava Luke odhajala, dejal le, da bo javnost izvedela, ko se bo to zgodilo. Minister Vrtovec pa tega ni želel komentirati.

Simoniti v Štanjelu, Janšo v Komnu pričakali transparenti

Minister za kulturo Vasko Simoniti si je ogledal štanjelski grad, v katerem bodo konec novembra odprli muzej Nature 2000. Vrednost investicije je 860.000 evrov, od tega 80 odstotkov iz EU, 20 odstotkov pa iz državne blagajne. Se je pa komenski župan Erik Modic z ministrom pogovarjal tudi o možnosti podpore pri ureditvi muzeja slovenskega jezika in knjige, ki ga želijo urediti v zdaj še praznem delu gradu. Treba je preučiti pravne podlage. V Sloveniji smo izredno ponosni na svoj jezik in njegove posebnosti, izredno smo ponosni, da nas je kultura vzpostavila kot narod,” je povedal minister Simoniti.

Premier Janez Janša je obiskal podjetje Mahle Electric Drives v Komnu, kjer ga je pričakala skupina, ki se ne strinja z delom vlade. “Hočemo volitve,” in “Vlada, takoj odstopi” so opozarjali s transparenti.

V Sežani se je ministrica Simona Kustec sestala z Dušanom Štolfo, ravnateljem Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana. “Ministrici smo predstavili našo pobudo za izgradnjo nove srednje šole, prostore srednje šole pa bi prepustili osnovni šoli, kjer se tudi soočajo s prostorsko stisko,” je povedal Štolfa. Ministrica je obljubila podporo tudi projektu gradnje kampusa za študente.


Najbolj brano