V novi številki Primorskih novic preberite

Zaposleni v Intereuropi - ta je od leta 2019 v večinski lasti Pošte Slovenije - so spet na trnih. Vse kaže, da se kmalu utegne ponoviti zgodba, ko so 16 delavcev iz Intereurope prezaposlili na Pošto. Tokrat naj bi delodajalca zamenjalo med 15 in 18 zaposlenih. Na Pošti Slovenije so ponovili, da med družbama potekajo integracijski postopki, a podrobnosti ne razkrivajo.

Z Intereurope naj bi na Pošto tokrat prezaposlili približno 15 
delavcev. Foto: Sonja Ribolica
Z Intereurope naj bi na Pošto tokrat prezaposlili približno 15 delavcev. Foto: Sonja Ribolica

Bo novela zakona o lekarniški dejavnosti ščitila potrebe ljudi ali velikih občin z veledrogeristi?

O spremembah zakona o lekarniški dejavnosti bo danes odločal državni zbor. Od februarja dalje je bil predlog deležen velikih popravkov. Noveli nasprotujejo zdravstvena stroka, ZZZS, vlada in zdravstveno ministrstvo. Za sprejem si ob stranki SMC prizadevata občini Ljubljana in Maribor s svojima veledrogeristoma in poslanci leve opcije ter nepovezani. Katerim interesom bo ob odločanju ugodeno, še ni znano.

85 odstotkov otrok se ni gibalo dovolj

Debelost in sočasen upad mišične mase, slabe gibalne kompetence in splošen upad gibalne učinkovitosti - to so pri otrocih že opazne posledice zaprtja države in tudi organiziranih vadb za otroke. Kako otrokom zagotoviti boljše življenje, prekiniti dolga obdobja njihove gibalne neaktivnosti in kako jim (znova) zagotoviti kakovostno gibalno aktivnost? Ta vprašanja so načeli na enajsti mednarodni znanstveni konferenci Otrok v gibanju.

Starodavne terase med Vrtovinom in Črničami ohranjajo spomine in povezujejo ljudi

Starodavne terase med Vrtovinom in Črničami je marsikje že načel čas, a sobotna delavnica obnove suhozidnih teras v Črničah in predhodni v Gojačah in Vrtovinu so dokaz, da se med domačini dviguje zavest o pomenu te dediščine. “Želimo si, da bodo ljudje v tem videli tudi potencial za razvoj podeželja in turistične ponudbe,” pravi predsednica sveta KS Črniče-Ravne Suzana Vidmar Kovšca.

161. mesto Idrije na lestvici spletne transparentnosti občin pošteno razburilo svetnike

Nevladni inštitut Danes je nov dan je nedavno objavil raziskavo, kako odprto in občanom dostopno je delovanje 212 občin na spletu. Vse občine so se s povprečno oceno 34,9 točk od stotih odrezale slabo, občina Idrija na 161. mestu z 29 točkami pa še slabše. Svetnik Samo Kuščer je zato svetnike hotel spodbuditi k razpravi, kako naj transparentnost izboljšajo, a je bil gladko zavrnjen.

V Izoli morajo zbrati vsaj 673 podpisov

Od petka poteka na izolski upravni enoti zbiranje overjenih podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o občinskem prostorskem načrtu (OPN). Od danes je tudi znano, da se mora pod to zahtevo podpisati 673 občanov-volilcev.

Za urejeno ribiško pristanišče, ki pa naj ostane majhno in Seči prijazno

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je danes obiskal ribogojnico Fonda na Seči ter si ogledal njihovo dejavnost, se seznanil s težavami, s katerimi se soočajo pri proizvodnji ter z nekaterimi poslovnimi priložnostmi podjetja. Ob obisku so ga pričakali tudi nekateri prebivalci Seče, ki nasprotujejo po njihovem mnenju prevelikim načrtom za obnovo ribiškega pristanišča.

Kdo v Ponikvah ponoči podtika požare?

Dober mesec po nočnih požigih v Ponikvah se je zgodba v noči na ponedeljek ponovila. Gorela sta avtomobila, prvi ob vasi, drugi pa ob eni od hiš. Lastnika je zbudilo značilno prasketanje ognja. Danes so forenziki in policisti še opravljali ogled in iskali morebitne sledi za požigalcem.

Prasica, Inventura, Odpuščanje in še več

Z odra, na katerem so podeljevali nagrade 24. Festivala slovenskega filma, ki se je v Portorož - zdaj lahko že zapišemo, da uspešno - vrnil po enoletnem koronskem premoru, je bilo v nedeljo največkrat slišati besedi Prasica in Inventura. Celovečerni prvenec Tijane Zinajić Prasica, slabšalna beseda za žensko je osvojil šest vesen, Inventura Darka Sinka štiri. A še večkrat smo slišali, da je vsak film ekipno delo.

Na dan mrtvih oživitev slovenskih upov

Po zaupnici selektor slovenskih rokometašev Ljubomir Vranješ že pogleduje proti olimpijskim igram leta 2024, ki so bližje, kot se zdi. Tudi januarsko evropsko prvenstvo bi bilo lahko vmesna postaja do Pariza. Med imeni za novembrsko pregledno akcijo je moč razbrati moštveno okostje, ki bo branilo reprezentančne barve na Madžarskem.


Najbolj brano