Uršljan leta je postal Alex Kama Devetak iz Gorice

Na 20. festivalu mlade literature Urška so se odlično odrezali obetavni primorski ustvarjalci, zlasti 29-letni pisec kratke proze Alex Kama Devetak iz Gorice, ki so ga na petkovi osrednji prireditvi v Slovenj Gradcu razglasili za zmagovalca, in pa 27-letna pesnica Tadeja Logar iz Ilirske Bistrice, ki se je uvrstila v peterico finalistov.

 Uršljan 2021, 29-letni  Alex Kama Devetak iz Gorice, je v Slovenj Gradcu nagrado prejel iz rok direktorja 
Javnega sklada za kulturne dejavnosti Damjana Damjanoviča.  Foto: Matej Maček
Uršljan 2021, 29-letni Alex Kama Devetak iz Gorice, je v Slovenj Gradcu nagrado prejel iz rok direktorja Javnega sklada za kulturne dejavnosti Damjana Damjanoviča.  Foto: Matej Maček

SLOVENJ GRADEC > Na 20. Festivalu mlade literature Urška, ki je v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti in revije Mentor letos potekal pod naslovom Zakaj molčimo?, je sodelovalo 86 obetavnih piscev z vseh koncev Slovenije in zamejstva.

Državna selektorica, pisateljica in uršljanka leta 2006 Nataša Kramberger, je ocenila, da se je najbolje odrezal Alex Kama Devetak iz Gorice s ciklom štirih kratkih zgodb pod šifro malinočnistrahovi. “Ne zgodi se pogosto, da bi boleče izkušnje, kot so demenca, izguba otroka, smrt partnerja, družinsko nasilje ali samomor brali kot majhno nepretenciozno pripoved, ki spominja na uganko,” ugotavlja selektorica. “Življenje je skrivnost, kar je težko sprejeti. Dobro je, če zna kdo to tako dobro napisati.”

Uršljan 2021 je po razglasitvi povedal, da je s sodelovanjem na Urški želel preveriti, ali so njegove zgodbe zanimive tudi drugim, ne le njemu. Tudi v zbirki, ki mu jo bodo naslednje leto izdali kot nagrado za naziv uršljan 2021, želi predstaviti temo, ki ga privlači. Pisal bo o tem, da smo kot družba disfunkcionalni in da so stvari za zaprtimi vrati pogosto drugačne, kot jih predstavljamo navzven: “Vendar svojim zgodbam običajno pustim, da me na koncu presenetijo, in želim si, da bi bilo tudi s to zbirko tako. Naj me konec preseneti.”

Nagrada vključuje tudi potovanje na mednarodni literarni festival Evropski pesniki v živo na Češkem.

Potem ko so regijski selektorji v polfinale uvrstili 19 nominirancev, je državna selektorica izbrala pet finalistov - poleg nagrajenca so jo najbolj prepričali Tadeja Logar iz Ilirske Bistrice, Veronika Razpotnik iz Kresnice, Aljoša Toplak iz Markovcev in Zala Vidic iz Kranjska Gore.


Najbolj brano