“Pot ob Kornu ne bo asfaltirana, ampak peščena”

Urejanje kolesarske in peš poti ob Kornu gre h koncu. Delavci so postavili ograje, priklapljajo javno razsvetljavo, del bližnjih stanovalcev pa je znova na nogah: zmotilo jih je, da so pot asfaltirali. “Asfalt je namenjen le za utrditev terena. Čez bodo postavili peščeno površino,” pojasnjuje vodja službe za investicije na občini Simon Mlekuž. Morda že danes.

Asfaltna prevleka, ki so jo postavili med vikendom, je vznemirila 
del stanovalcev. V teh dneh bodo čez postavili utrjeno peščeno 
prevleko, zagotavljajo na občini.  Foto: Mitja Marussig
Asfaltna prevleka, ki so jo postavili med vikendom, je vznemirila del stanovalcev. V teh dneh bodo čez postavili utrjeno peščeno prevleko, zagotavljajo na občini.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Urejanje kolesarske in peš poti, ki je v zadnjem letu, dveh večkrat razburjalo, predvsem del tamkajšnjih stanovalcev, gre h koncu. Če so že pred začetkom gradnje na občini zavrnili bojazni, da bo pot preširoka in da bodo zaradi gradnje posekali preveč dreves, bistveno pa so zmanjšali tudi število kandelabrov in jih usmerili v tla, da ne bi preveč svetili ljudem v stanovanja in hiše, so nekateri stanovalci tudi med gradnjo glasni. Padale so tudi prijave na inšpekcije in podobno.

“S stanovalci smo se večkrat sestali, upoštevali njihove pripombe, jih seznanjali, kako bo videti. Pot smo zožili in bo široka tri metre, ne bo asfaltirana, pač pa peščena s protiprašno prevleko,” je večkrat poudaril župan Klemen Miklavič.

Ob koncu tedna pa je znova završalo. Tokrat zato, ker je gradbinec pot prekril z asfaltno površino. A bojazen, da bi s tem izrazito zeleni del mesta degradirali, je odveč. “Pričakovali smo takšno reakcijo,” pravi župan, vodja službe za investicije na mestni občini Simon Mlekuž pa pojasnjuje: “Drži, gradbinci najprej postavijo na pot asfaltno podlago, da utrdijo teren, nato pa bodo čez postavili zaključno utrjeno peščeno površino.” Tako je bilo dogovorjeno od začetka, delavci naj bi to začeli urejati danes ali jutri.

Sicer pa v teh dneh končujejo tudi ostala dela v okviru projekta. Ograje so postavljene, javno razsvetljavo priključujejo, dokončati morajo še dostop z Delpinove ulice, postaviti klopi za oddih in podobno. Po pogodbi imajo časa za to do srede. Na mestni občini so sicer sprva napovedovali, da naj bi se prenova zaključila proti koncu septembra, a se je vse skupaj zavleklo. Po Mlekuževih besedah zato, ker so se s sosedi usklajevali glede nekaj manjših zadev.

Novost bo tudi utrjena brežina pri mostu, ki vodi proti dijaškemu domu, oziroma terasa, ki bo namenjena druženju in posedanju domačinov in obiskovalcev poti. Betonski del tam stoji že mesece, v kratkem pa bodo posadili še nekaj murv, da bodo dajale senco, in “teraso” zatravili.


Najbolj brano