Pot, ki združuje tri dežele

Čezmejni dogodek Alpe Adria Trail povezuje pohodnike iz treh držav, v katerih poteka istoimenska pešpot. Letos so se zbrali na deset kilometrskem pohodu, na katerem so spoznavali čezmejni kraški prostor.

Alpe Adria Trail je pohodniška pot, ki poteka v treh državah. Foto: Meta Bajc
Alpe Adria Trail je pohodniška pot, ki poteka v treh državah. Foto: Meta Bajc

LIPICA > Alpe Adria Trail je 750 kilometrov dolga planinska pešpot, ki povezuje tri države, Avstrijo, Italijo in Slovenijo, začne se ob vznožju Velikega Kleka in zaključi v Miljah v Tržaškem zalivu.

150 pohodnikov iz treh držav je tokrat prehodilo približno polovico 35. etape. Začeli so v Trebčah, odšli mimo Bazovice do Živega muzeja Krasa in pot zaključili v lipiški kobilarni.

Skupna dediščina in prihodnost

“Čezmejni pohod simbolično odraža povezovanje, sodelovanje in skupno tradicijo ter dediščino čezmejnega območja matičnega Krasa. V to smer gredo tudi naša prizadevanja za vzpostavitev čezmejnega geoparka,” je povedal David Škabar, župan Občine Sežana.

Pot Alpe Adria Trail je priložnost, je poudaril direktor Kobilarne Lipica Matej Oset, “ki jo lahko skupaj v prihodnje še bolje izkoristimo”.

Pod dogodek se podpisujejo TIC Sežana (Ora Krasa in Brkinov), Občina Sežana, Holding Kobilarna Lipica, Slovenska turistična organizacija in dežela Furlanija Julijska krajina.

Na območju Krasa sicer poteka tudi 36. etapa, obe sta zaradi mile klime primerni za raziskovanje vse leto.


Najbolj brano