Policisti protestnike pregnali z vodnimi topovi in solzivcem

Na protestnem shodu proti covidnemu potrdilu, ki se je zjutraj nadaljeval pred tržaškim pristaniščem, so policisti uporabili vodne topove in solzivec.

Policija je proti protestnikom pred četrtim vhodom v tržaško 
pristanišče usmerila vodne topove. Foto: FOTODAMJ@N
Policija je proti protestnikom pred četrtim vhodom v tržaško pristanišče usmerila vodne topove. Foto: FOTODAMJ@N

TRST > Kot poroča Primorski dnevnik, so policisti že malo po 8. uri prišli pred četrti vhod v tržaško pristanišče, kjer so se že četrti dan zapored zbrali protestniki zoper covidno potrdilo, ki je v Italiji od petka obvezno za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju.

Nekaj deset pristaniških delavcev naj bi spremljalo še nekaj sto protestnikov. Nekateri so sedeli in peli, nekateri tudi molili, porča Primorski dnevnik, tretji pa vzklikali protestniška gesla.

Policisti so prišli opremljeni z vodnimi topovi in silzivcem in oboje tudi uporabili, najprej vodne topove, nato okrog 11. ure še solzivec. Večina protestnikov se je razbežala. Dva naj bi bila lažje poškodovana.

“Danes je žalosten dan,” je ob tem povedal Stefano Puzzer, ki je v nedeljo odstopil z mesta vodje sindikata pristaniških delavcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Protesti proti covidnemu potrdilu so v preteklih dneh potekali še pred nekaterimi drugimi pristanišči, med drugim v Anconi, Ravenni in Genovi. Pred genovskim pristaniščem nekaj sto pristaniških delavcev protestira tudi danes.

Covidno potrdilo, ki dokazuje, da je bila oseba cepljena proti covidu-19 ali je to bolezen prebolela ali pa ima negativni test na novi koronavirus, je v Italiji od petka obvezno na delovnem mestu tako v javnem kot zasebnem sektorju. Tiste, ki nimajo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, morajo delodajalci poslati domov brez plače. Lahko jih suspendirajo, ne smejo pa jih odpustiti.

Že pred tem so morali pogoj PCT spoštovati zaposleni v zdravstvu in šolstvu, obvezen pa je bil tudi že v meddeželnem javnem prometu. Razširitev uporabe covidnega potrdila na vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju je naletela na ostro nasprotovanje med državljani.


Najbolj brano