Nove ceste in krožišča za razvoj Krasa in Brkinov

Prvi dan vladnega obiska v Obalno-kraški regiji je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec z ekipo obiskal občini Divačo in Hrpelje-Kozino, kjer bo direkcija za infrastrukturo prihodnje leto gradila dve krožišči in obvoznico mimo Hrpelj in Kozine, skozi Divačo pa obnovila glavno državno cesto.

Minister Jernej Vrtovec si je v Rodiku ogledal gradbišče novega 
nadvoza čez železniško progo. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Minister Jernej Vrtovec si je v Rodiku ogledal gradbišče novega nadvoza čez železniško progo. Foto: Katja Kirn Vodopivec

HRPELJE, KOZINA, DIVAČA > “Za nas je to praznik. Res smo presrečni, da nam je ministrstvo prisluhnilo in da nam v tako kratkem času pomagalo do realizacije projektov,” je bila danes zadovoljna županja Saša Likavec Svetelšek. Z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem naj bi sofinancerske sporazume podpisala že prihodnji teden. 9,5 milijona evrov vredna investicija bo pomembno prispevala k rešitvi problematike tranzitnega, še zlasti tovornega, prometa.

Občina bo za obvoznico prispevala le slabih 400.000 evrov, ostalo bo vložek države. Trenutno poteka odkup zemljišč in pridobivanje gradbenega dovoljenja. V teku je razpis za izbor izvajalca del, v prvi polovici prihodnjega leta naj bi že začeli z gradnjo, obljublja minister.

9,5

milijona evrov bo stala obvoznica mimo Hrpelj in Kozine

Za prometno varnost in pretočnost občine bosta poskrbeli še izgradnji 1,2 milijona evrov vrednega krožišča pri Jadranu na Kozini in 800.000 evrov vrednega krožišča v Gradišču. Za obe naložbi bo občina prispevala tretjino denarja. Sicer pa si, kot je izpostavila županja, želijo čim prejšnje izgradnje avtocestnega kraka med Jelšanami in Postojno, ki bo najpomembneje prispeval k zmanjšanju tranzita na cesti Starod – Kozina.

Minister Vrtovec je potrdil, da se državni projekti, ki so začrtani v vseh štirih kraških občinah, izvajajo po načrtovani časovnici. Danes si je ogledal 800.000 evrov vredno naložbo izgradnje novega železniškega nadvoza v Rodiku, za katero bo dve četrtini denarja prispevalo infrastrukturno ministrstvo. Z njo bodo krajanom omogočili bolj varen dostop v vas in razširili pot vlakom, ki bodo tako lahko dosegali optimalne hitrosti.

Jernej Vrtovec

minister za infrastrukturo

“Z novo infrastrukturo želimo zagotoviti boljše življenje občank in občanov kot tudi boljše pogoje potencialnim investitorjem na Krasu, s tem pa omogočiti nova delovna mesta.”

Ministrstvo je objavilo tudi razpis za izgradnjo krožišča za nov terminal v Sežani. “Gre za največji logistični center ta trenutek v Sloveniji. Država je šla tej investiciji zelo nasproti. Z novo infrastrukturo želimo zagotoviti boljše življenje občank in občanov kot tudi boljše pogoje potencialnim investitorjem na Krasu, s tem pa omogočiti nova delovna mesta,” je še povedal Vrtovec.

Obnovili bodo cesto skozi Divačo

Ministrska ekipa na čelu z državnim sekretarjem na ministrstvu za infrastrukturo Alešem Miheličem je danes obiskala tudi Divačo. Z županjo Alenko Štrucl Dovgan so se dogovorili za financiranje 1,6 milijona evrov vredne ureditve Kraške ceste skozi Divačo. Z deli naj bi začeli prihodnje leto.

Županja se je zavzela tudi za čimprejšnjo izgradnjo krožišča v Dolnjih Ležečah. “Glede na to, da se v novi industrijski coni Krumpak že prodajajo parcele, je pričakovati, da se bo tovorni promet na križišču proti Ležečam zelo povečal. Že zdaj tu prihaja do precej prometnih nesreč,” je pojasnila županja, ki je izpostavila tudi potrebo po ureditvi protihrupnih ograj ob cesti proti Dolnjim Ležečam in Senožečam. V ta namen bo direkcija naslednje leto izvedla meritve hrupa. V Divači se bodo poskušali izpogajati za določene izboljšave tudi na račun gradnje nove trase daljnovoda proti Kopru in obremenitev, ki jih prinaša gradnja drugega tira. “Za državo so to malenkosti, za divaško občino pa to pomeni res veliko,” je poudarila Štrucl Dovganova.


Najbolj brano