V Sloveniji je lepo, na Karibih pa toplo

Četudi minister Vrtovec miri, da bistvenih podražitev elektrike in plina zaradi energetske krize ne bo, to še ne pomeni, da je večina Slovencev potolaženih. Stroški porabe energentov še vedno ostajajo visoki, na vrata pa trkata dolga in hladna zima ter “kondicija” ogrevalnih naprav slovenskih gospodinjstev, ki je daleč od idealne.

Medtem ko države in državljane skrbijo poskoki cen elektrike in plina, se v Sloveniji še vedno približno četrtina gospodinjstev greje na drva. Tudi če bo cena drv in lesne biomase ostala enaka, si bo mnogo gospodinjstev spet s težavo privoščilo izdatek za letno zalogo. Ta danes štiričlansko gospodinjstvo v enodružinski hiši stane - tako, na oko - med 1000 in 1500 evrov, v kar je všteto približno 20 kubičnih metrov drv, ne pa tudi vse ure njihove priprave, cepljenja in zlaganja.

Država, ki si je nekoč želela biti druga Švica, se še vedno srečuje z energetsko revščino - stanjem, v katerem si gospodinjstvo ni zmožno zagotoviti primerno toplega stanovanja.

Ob tem velja poudariti, da v mnogih gospodinjstvih, sploh v starejših hišah, še vedno kraljujejo peči starejših letnikov ali ognjišča, ki predstavljajo toplo osrčje doma. Marsikje dobesedno, saj je to edini vir toplote v hiši. In še tega ponekod zaradi varčevanja zakurijo zgolj občasno.

Pri obnovi ogrevalnih sistemov je bilo v Sloveniji v zadnjih letih resda narejenega veliko. Gospodinjstvom, sploh tistim v stiski, velikokrat na pomoč priskočijo organizacije, konkretno pa se poznajo tudi različne subvencije države in njenih podsistemov, ki pomenijo krepko finančno podporo pri menjavi zastarelih ogrevalnih sistemov s sodobnejšimi.

Kljub temu se država, ki si je nekoč želela biti druga Švica, še vedno srečuje z energetsko revščino - stanjem, v katerem si gospodinjstvo ni zmožno zagotoviti primerno toplega stanovanja, ogreti vodo ali zagotoviti razsvetljavo po sprejemljivi ceni. In ne le, da se z njo po nekaterih ocenah srečuje tja od štiri pa vse do 30 odstotkov gospodinjstev (natančna nacionalna definicija pojma, ki bo najbrž prinesla konkretne številke, je namreč še v pripravi) - energetska revščina po trditvah strokovnjakov v Sloveniji narašča.

Razloga sta sicer preprosta: dohodki gospodinjstev ne sledijo višanju cen energentov, energetska učinkovitost stanovanj pa je nizka. In znova se znajdemo v začaranem krogu, iz katerega se je mogoče prebiti le z vlaganji v sodobne ogrevalne naprave in z zmernejšimi cenami energentov.

Ker ničesar od obojega ni videti na horizontu, marsikomu preostane še tretja različica. Potovanje v tople kraje, ki ga bo najbrž stalo manj kot ena kurilna sezona v mrzli in dolgi slovenski zimi.


Preberite še


Najbolj brano