Vsak večer razdelijo skoraj sto kilogramov hrane

Rdeči križ Ajdovščina je pred dobrim letom ob pomoči Zveze Lions klubov Slovenije v ajdovskih trgovinah Lidl in Hofer začel prevzemati donirano hrano, ki jo mesečno razdelijo več kot 200 socialno ogroženim družinam in posameznikom. Dvanajstim občanom vsak delovnik pomagajo s toplimi obroki, ki jih donirajo javni zavodi in gostinci.

Rdeči križ Ajdovščina z donirano hrano iz trgovin mesečno 
pomaga 200 socialno ogroženim posameznikom in družinam.
Rdeči križ Ajdovščina z donirano hrano iz trgovin mesečno pomaga 200 socialno ogroženim posameznikom in družinam. 

AJDOVŠČINA > V Rdečem križu Ajdovščina so ob današnjem svetovnem dnevu hrane in jutrišnjem mednarodnem dnevu za odpravo revščine, predstavili programe, s katerimi skušajo socialno ogroženim družinam in posameznikom v ajdovski in vipavski občini zagotoviti preskrbo s hrano in hkrati zmanjšati količine zavrženih, a še vedno uporabnih živil.

V enem letu razdelili 14 ton hrane

“Junija lani smo ob pomoči Zveze Lions klubov Slovenije iz ajdovskih trgovin Lidl in Hofer začeli prevzemati donirano hrano in v enem letu razdelili 14 ton hrane, ki jo je skoraj vsak mesec prejelo več kot 200 družin in posameznikov,” je povedala sekretarka združenja Irena Žgavc. Njihovi prostovoljci se vsak večer od ponedeljka do sobote po zaprtju trgovin zapeljejo po pripravljeno hrano in jo takoj zatem na sedežu Rdečega križa delijo socialno ogroženim družinam in posameznikom, s katerimi se predhodno dogovorijo, da bodo prevzeli živila. “Prostovoljci vsak večer razdelijo okrog sto kilogramov hrane, predvsem veliko sadja, zelenjave, peciva in kruha,” je dodala.

Rdečemu križu s sokovi, marmeladami, otroškimi kašicami in z drugim proizvodi redno pomaga Fructal, Mlinotest dnevno zagotavlja svež kruh, poleti pa tudi topla kosila.

Toplo kosilo pripeljejo na dom

Združenje s pomočjo javnih zavodov in gostincev iz ajdovske in vipavske občine ter ob podpori obeh občin že več let nudi topla kosila socialno ogroženim posameznikom, ki se večinoma srečujejo s pridruženimi težavami, kot so bolezen, težave v duševnem zdravju in podobno. Pogosto tudi nimajo socialne mreže, ki bi jim pomagala in jih podpirala. “Posledično te osebe večinoma ne bi mogle živeti samostojno, ampak bi brez pomoči potrebovale institucionalno namestitev. Rdeči križ trenutno vsak delovnik na dom dostavlja topla kosila dvanajstim prejemnikom,” je še povedala sekretarka. Ob tej priložnosti se v združenju zahvaljujejo vsem donatorjem in prostovoljcem, ki pomagajo, da pomoč pride do tistih, ki jo potrebujejo.


Najbolj brano