Na Sveti Gori jutri maša za partizane in vse žrtve

Pater Bogdan Knavs bo s somaševalci v baziliki na Sveti Gori jutri ob 15. uri daroval mašo za partizane in vse žrtve 2. svetovne vojne.

Bogdan Knavs bo s somaševalci jutri na Sveti Gori spet daroval 
mašo za partizane, talce in internirance in  ostale v smrt odpeljane 
med 2. svetovno vojno.  Foto: Leo Caharija
Bogdan Knavs bo s somaševalci jutri na Sveti Gori spet daroval mašo za partizane, talce in internirance in ostale v smrt odpeljane med 2. svetovno vojno.  Foto: Leo Caharija

SVETA GORA > Bazilika Kraljice Svetogorske bo jutri ob 15. uri spet sprejela vse, ki jih ne ovirajo novodobne delitve na “naše” in “vaše”, ampak se žrtev 2. svetovne vojne spominjajo s pieteto. V zadnjih nekaj letih je darovanje svete maše za partizane in za vse v smrt odpeljane postalo tradicionalno. “Velika večina partizanov in vseh, ki so v 2. svetovni vojni osvobajali domovino, se pravi vseh žrtev 2. svetovne vojne, je namreč bila kristjanov. V preteklih letih so bile svete maše v Ljubljani, tokrat pa bo sveta daritev na Primorskem, in sicer na Sveti Gori, ki je simbol vseh vernih Slovencev in vseh, ki v srcu dobro mislijo,” pravi pater Bogdan Knavs, ki je prvo spravno mašo za partizane, talce in internirance na Sveti Gori pripravil v sodelovanju s predsednikom Območnega združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica Vladimirjem Krpanom leta 2013, bila sta prva, ki sta na ta način pozvala ljudi različnih prepričanj in svetovnih nazorov, naj si sežejo v roke, naj bodo drug drugemu preprosto ljudje. Primorci so to izjemno cenili in ju izglasovali za Primorca leta 2013, od predsednika republike Boruta Pahorja pa sta kasneje prejela tudi jabolko navdiha.

Med sveto mašo bo Partizanski pevski zbor pel mašo Vinka Vodopivca Missa in honorem S. Vincenti Martyris v latinščini, zbor bodo spremljale orgle in komorni godalni orkester. Po maši bo ob spremljavi komornega simfoničnega orkestra pod taktirko Iztoka Kocna in s solistoma Gajo Sorč in Markom Erzarjem v cerkvi izvedel še kantato Radovana Gobca. “Lepo vabljeni, da skupaj počastimo spomin na partizane in vse, ki so v vihri 2. svetovne vojne žrtvovali svoja življenja za slovenski jezik, pesem in svobodo,” vabi pater Knavs, ki ob tem opomni, da je za udeležbo obvezno treba izpolnjevati pogoj PCT.


Najbolj brano