DamJJan Murko

Za obnovitev spomina: delegacija Evropskega parlamenta je sredi tedna prišla v Slovenijo s ciljem ugotoviti stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Ravnali so, kot ponavadi ravnamo novinarji: ko se nekaj dogaja, greš tja, preveriš, se prepričaš, in se ne zanašaš, kaj ti pravijo drugi. Pohvalno. A do predsednika vlade Janeza Janše po njegovi odločitvi, da nima časa, niso prišli, na kulturnem ministrstvu pa se je sestanek sfižil zaradi dileme o tem, ali ga bodo snemali ali ne.

Namesto časa za sestanek si je Janša vzel čas za twitter in državi, sebi, slovenskim diplomatom v tujini in vsem nam spet pritipkal kar nekaj sramote. Mož vse bolj dokazuje, da je pomešal svobodo govora in pomanjkanje bontona. Svoboda govora seveda velja tudi zanj, a hkrati tudi zanj velja obveznost osnovnega spoštovanja sogovornika, upoštevati mora uveljavljene kode komuniciranja in se potruditi biti dostojen.

Človek se vpraša, kakšen smisel imajo vrstice in vrstice novinarskih tekstov, v katerih vsakič znova dokazujemo, kako zelo je narobe, kar premier vse pogosteje počne.

Na vseh teh točkah je Janez Janša te dni ponovno pogrnil, javno so ga okrcali nizozemski premier, predsednika Evropskega parlamenta in Evropskega sveta, poslanci EP, ljudje torej, ki so ponavadi diplomatsko zadržani. Tokrat niso bili.

Janševo ravnanje je težko razumeti, saj je škodljivo za njegov osebni ugled in za ugled države, škodljivo je tudi za stanje duha v družbi. A s tem nismo povedali nič novega, Janez Janša letvico sprejemljivega v javnem prostoru vztrajno potiska navzdol. Zato se človek vpraša, kakšen smisel sploh imajo vrstice in vrstice novinarskih tekstov, v katerih vsakič znova z mnenji sogovornikov in v lastnih mnenjskih tekstih dokazujemo, kako zelo je narobe, kar premier vse pogosteje počne.

Obstajata dve možni razlagi njegovega ravnanja.

Prva je, da se Janša, podobno kot kakšen Damjan Murko, napaja iz javnega zgražanja ob njegovem početju. Ko mediji ob vsaki novi eskapadi znova skočimo v zrak, ga s tem le utrjujemo v prepričanju, da se je večji del sveta zarotil proti njemu in da je sam proti vsem. Recept bi torej lahko bil prezreti naslednjo provokacijo in še naslednjo in še naslednjo in tako naprej. Kot brez škode spregledujemo Murka. Irelevantnost je lahko močno zdravilo.

Lahko pa gre tudi za, vnaprej se velja opravičiti za vnos te teme v resen novinarski žanr, vpliv retrogradnega Merkurja. V tem primeru mednarodnim misijam velja svetovati nekaj preprostega. Preden si v rokovnike vnesejo datum, naj preverijo, kako na dan načrtovanega obiska Slovenije kažejo zvezde, lune, mlaji, ščipi in podobno.


Preberite še


Najbolj brano