Alitalia odletela v zgodovino

Po velikih poslovnih težavah se je včeraj končala zgodba italijanske letalske družbe Alitalia. Na relaciji med Sardinijo in Rimom je zvečer poletelo zadnje letalo v njeni 74-letni zgodovini. Prvo letalo Alitalijine manjše naslednice ITA bo medtem vzletelo danes.Alitalia zapušča zračni prostor, prihaja ITA. Foto: Leo Caharija
Alitalia zapušča zračni prostor, prihaja ITA. Foto: Leo Caharija

ITALIJA > Zadnje Alitalijino letalo je poletelo iz Sardinije in na rimskem letališču Fiumicino pristalo ob 23.10.

Alitalia je bila ustanovljena leta 1947 in je bila dolga desetletja, preden se je znašla v številnih finančnih težavah, povezana z italijansko povojno gospodarsko rastjo. Od leta 2002 podjetje ni zabeležilo letnega dobička, vlada pa se ga je na koncu po številnih neuspešnih poskusih privatizacije odločila ugasniti in zagnati novo podjetje - ITA.

Čeprav ITA velja za Alitalijino naslednico, pa tako italijanska vlada kot Evropska unija upata, da bo po Alitalijinih finančnih težavah obrnila nov list.

Na začetku svojega delovanje bo ITA premogla 52 letal, letos pa naj bi tam delalo okoli 2900 ljudi, kar je precej manj kot 10.000, kolikor jih je delalo v Alitalii.

Njihova ponudba bo sprva vključevala 45 destinacij in 61 letalskih poti, med njimi Frankfurt, Pariz, London, New York in Buenos Aires. Prvo letalo ITA je sicer danes zjutraj poletelo iz Rima v Milano.


Najbolj brano