Koliko je vredno človeško življenje?

Pisatelj, režiser, scenarist in kolumnist Goran Vojnović se je v svojem tretjem celovečercu s pomenljivim naslovom Nekoč so bili ljudje lotil izjemno aktualne teme migracij, v filmu pa zelo izstopa glavni igralec Francesco Borchi.

Francesco Borchi (levo) in Moamer Kasumović igrata glavni vlogi v tretjem celovečercu Gorana Vojnovića 
Nekoč so bili ljudje. Foto: Slovenski filmski center
Francesco Borchi (levo) in Moamer Kasumović igrata glavni vlogi v tretjem celovečercu Gorana Vojnovića Nekoč so bili ljudje. Foto: Slovenski filmski center

PORTOROŽ > Po filmih Piran-Pirano in Čefurji, raus!, ki ju je posnel po lastni literarni predlogi, se je Goran Vojnović v tretjem celovečercu prvič lotil režije tujega teksta. Gre za besedilo Tommasa SantijaJabolka in črnci, ki je že leta 2007 zaživel kot gledališka predstava v Pratu v Toskani, enega od dveh osrednjih igralcev pa je igral prav Francesco Borchi. Ta sicer že nekaj let živi v Sloveniji in je z Vojnovićem že sodeloval pri filmu Piran-Pirano ter se zelo dobro znajde tudi v slovenščini.

Zanimivo, tudi v filmu večinoma govori slovensko, prav tako je precej ganjen pozdravil občinstvo po projekciji v Portorožu. “Prejšnji teden sem gledal film v Cankarjevem domu, ampak danes se je nekaj spremenilo v meni. Med ogledom sem si neprestano govoril: odpri že ta tovornjak, odpri ga …” Dodal je, da so film snemali “eno življenje nazaj”, pred pandemijo novega koronavirusa in da danes nanj gleda precej drugače: “Mogoče sem prvič razmišljal tudi o tem, kako lep je ta naslov: Nekoč so bili ljudje. Danes imamo toliko informacij o migrantih, vsak dan se na Lampedusi izkrca nešteto migrantov in vseskozi smo obkroženi s številkami, toda ne vemo, kaj je noter, od kod prihajajo, zakaj odhajajo, koliko denarja so odšteli za pot.”

Čarobni svet animacije v soboto za najmlajše v Gledališču Tartini

Pod okriljem Festivala slovenskega filma bo jutri ob 10. uri v Tartinijevem gledališču brezplačna filmska matineja za najmlajše gledalce in vse, ki jih zanima izvirna slovenska animacija za otroke in mlade. Izbor, naslovljen Čarobni svet animacije, bo ponudil šest risank, primernih za gledalce od 4. do vsaj 108. leta. V 45 minutah se bodo odvrtele: Tako zraste ... Petelin Mihe Kalane in Jernej Žmitka, Podlasica Timona Ledra, Princ Ki-Ki-Do, Superdo Grege Mastnaka, Povodni možKatarine Nikolov, Koyaa - Poskočna radirkaKolje Sakside in Maček Muri – TekmaJerneja Žmitka.

V glavnih vlogah spremljamo Italijana Lea (Borchi), ki z bivšim beguncem iz Bosne Vučkom (Moamer Kasumović) na Gorenjskem ob tromeji vodi restavracijo. Posel še nekako šiba, a zaplete se, ko jima banka zamakne odobritev posojila, s katerim bi poplačala še poprejšnji dolg brezbrižnemu posojilodajalcu (Vlado Novak). Ta jima da teden, da najdeta denar, a kmalu ugotovita, da bo za tak znesek treba skočiti na drugo stran zakona … Opraviti bi morala “nedolžno” operacijo, a zadeve se zelo zapletejo in bi se skoraj lahko sprevrgle v tragedijo. Njun moralni kompas v soočenju z “etičnimi standardi” tistih, s katerimi bi se odkrižala težav, v njiju sproži precej dilem in preizpraševanja o dejanski vrednosti človeških življenj. Poleg tega tudi njuno zasebno življenje ni najbolj rožnato ...

V filmu imata poleg številnih slovenskih igralcev - Maruše Majer, Borisa Cavazze in Gregorja Bakovića - vidnejši vlogi tudi priznana bosanska igralca Emir Hadžihafizbegović in Jasna Žalica. Film bo v slovenskih kinematografih na ogled od prihodnjega četrtka.

Kenny “Blues Boss” Wayne drevi v Monfortu

V koncertnem programu, ki ga na Festivalu slovenskega filma Portorož oblikuje Brane Rončel, so v sredo zazveneli funk, R&B ter afriški, brazilski in latino ritmi, sinoči Lovro Ravbar & Get On Board Collective, drevi pa se kot posebna poslastica v Monfortu obeta nastop 77-letnega ameriškega pianista in pevca. Kenny “Blues Boss” Wayne po svetu slovi kot mojster klasičnega boogie-woogieja, starega bluesa, swinga in neworleanškega jazza. V njegovme bendu igra tudi Russell Jackson, dolgoletni basist kralja bluesa B. B. Kinga. Jutri bo nastopila slovenska sedemčlanska “jam” zasedba The Dreams. Vstop v Monfort je prost, glasbeni večer se vsak dan prične ob 23. uri.


Najbolj brano