Zdravniki pričakujejo velik odziv

V vseh zdravstvenih domovih (ZD) se bo prihodnji teden začelo cepljenje proti gripi. Pričakujejo povečano zanimanje, zato so naročili več cepiva kot pretekla leta. Ponekod bodo cepili v cepilnih centrih brez naročanja, drugod le osebni zdravniki na podlagi predhodne prijave. Otroke bodo povsod cepili njihovi izbrani pediatri.

Prihodnji teden se v vseh ZD začne cepljenje proti letošnji gripi.  Foto: Leo Caharija
Prihodnji teden se v vseh ZD začne cepljenje proti letošnji gripi.  Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Tudi primorski ZD so letos naročili podobno število odmerkov cepiva proti gripi kot lani, ko je bilo zanimanje za cepljenje večje kot leta poprej in ga je lani prav zato povsod hitro zmanjkalo. Lani so sicer naročili za tretjino več cepiva kot leta poprej. Letos imajo zdravstveni domovi zagotovilo države, da lahko po potrebi naročijo še dodatne količine.

Ocenjujejo, da bo letos zanimanje za cepljenje večje kot pred covidom-19, saj nihče ne ve, kakšna bo letos gripa po lanskem zatišju, ko se zaradi lock downa v Evropi in svetu sploh ni pojavila.

Brez plačila

Za vse, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje, bo letos, kot je bilo že lani, cepljenje brezplačno. Pred tem je bilo brezplačno le za ostarele in težke kronične bolnike.

Ponekod brez najave, drugod naročanje

Način izvajanja cepljenja, to se bo začelo v ponedeljek oziroma najkasneje v četrtek, je različen - tam, kjer imajo prostore za cepilni center in lahko zagotavljajo dovolj kadra, se na cepljenje ne bo treba naročiti, ker ga bodo izvajali hkrati s cepljenjem proti covidu-19 oziroma izmenjaje z njim.

Iz vseh ZD sporočajo, da so cepivo že dobili in bodo že konec tedna in v ponedeljek obvestila o cepljenju in naročanju javno objavljena na njihovih spletnih straneh. Obvestila so posredovali tudi medijem.

Tako bodo, denimo, v novogoriškem ZD cepili v cepilnem centru brez vnaprejšnjega naročanja. “Bomo pa na spletni strani in na vhodu objavili urnik, kdaj poteka ločeno cepljenje proti gripi,” pravi direktorica Petra Kokoravec. Zlasti v dislociranih enotah bodo svoje paciente cepili tudi osebni zdravniki, patronažne sestre pa tudi nepokretne na domu.

Direktorica postojnskega ZD Irena Vatovec sporoča: “Cepili bomo v cepilnem centru, brez naročanja, cepljenje proti gripi bo potekalo istočasno kot cepljenje proti covidu-19. Tisti, ki bi to želel, bo lahko, skladno z veljavno doktrino, istočasno cepljen proti obojemu - v eno ramo z enim, v drugo z drugim, kar bo tudi tako zabeleženo v karton. Cepili bodo med pregledi svojih bolnikov tudi družinski zdravniki.”

V koprskem ZD bodo cepljenje izvajali izbrani osebni zdravniki, pojasnjuje Vanja Kosmina Novak, pomočnica direktorja za strokovno nego. “Ker so telefonske linije teh ambulant zelo obremenjene, svetujemo vsem obvezno predhodno naročanje po spletu in vsak bo prejel datum ter uro, kdaj naj se pride cepit.”

Tudi v ajdovskem ZD bodo po besedah direktorja Egona Stoparja vsak dan od 12. do 14. ure sprejemali naročila za cepljenje proti gripi, prijavljeni bodo nato dobili datum in uro cepljenja v cepilni ambulanti, kjer bodo to cepljenje izvajali ločeno od cepljenja proti covidu-19.

Organizirano cepljenje stanovalcev domov

Vsi ZD bodo izvajali tudi cepljenje stanovalcev v domovih ostarelih na njihovem območju. Cepile jih bodo mobilne enote. V domovih je vedno zanimanje za cepljenje proti gripi zelo veliko. Otroke bodo povsod cepili njihovi izbrani pediatri in se bo na cepljenje treba naročiti.

Vsi ZD so letos naročili podobne količine cepiva proti gripi kot lani. Naročila so morali oddati že spomladi. So jim pa te dni na državni ravni zagotovili, da bodo v primeru velikega povpraševanja prejeli še dodatne količine cepiva. To se lani ni zgodilo, saj je Slovenija prejela le toliko cepiva, kot ga je naročila že spomladi lani.

Štirivalentno cepivo

Letošnje cepivo je, podobno kot lansko, drugačno od cepiv pred pandemijo covida-19. Dotlej je bilo dvovalentno - kombinacija zoper dva pričakovana seva virusa gripe. Lani so izdelali štirivalentnega (proti štirim pričakovanim sevom), enako tudi letos, saj nihče ne ve, kakšni sevi virusa gripe vse bodo letos razsajali po svetu.


Najbolj brano