Jutri verjetnost slane, če imate na vrtu plodove, jih poberite ali zaščitite

Napovedi kažejo, da lahko slana jutri doseže bolj izpostavljene predele, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Pričakovati je, da bodo najnižje temperature pri tleh padle do stopinje pod ničlo.

Posledice za jutri napovedane slane bo zelo verjetno opaziti  na 
jesenskem cvetju, v  nevarnosti so lahko tudi zelenjadnice, na 
primer plodovke, ki so ponekod še na vrtovih. Foto: Marica Uršič Zupan
Posledice za jutri napovedane slane bo zelo verjetno opaziti na jesenskem cvetju, v nevarnosti so lahko tudi zelenjadnice, na primer plodovke, ki so ponekod še na vrtovih. Foto: Marica Uršič Zupan

SLOVENIJA > “Zaenkrat kaže, da nizke temperature ne bodo ogrožale vinogradniških območij oziroma grozdja, ki še čaka na trtah na pozno trgatev. Zelo verjetno pa bomo posledice pozebe lahko opazovali na jesenskem cvetju. V nevarnosti so lahko tudi zelenjadnice, na primer plodovke, ki so ponekod še na vrtovih. Plodove (paprike, bučke) se splača pobrati ali pa dobro zaščititi,” svetujejo na Arso.

Predvidevajo, da sadno drevje na izpostavljenih mestih najbrž ne bo ogroženo, saj gre na teh območjih v večini za visokodebelne sadovnjake, ki jim je večino pridelka pobrala že spomladanska pozeba, plodovi, ki so ostali, pa so dovolj visoko nad tlemi, kjer jih negativne temperature zraka verjetno ne bodo dosegle. Če jih vendarle bodo, bodo poškodbe vidne nekaj dni po slani. “Ne gre pa pozabiti, da so sedaj na drevesih večinoma še pozne zimske sorte, ki prenesejo tudi nekaj več mraza,” še dodajajo na Arso.

Nizke temperature pa lahko pustijo hude posledice na še zeleni koruzi, ki jo kmetje sejejo za primes k travni silaži. Koruza, ki je bila sejana za silažo, pa je ta čas že pospravljena. Koruzi za zrnje, ki jo že pospešeno pobirajo, pa nizke temperature ne morejo več do živega. Prav tako ne more škoditi ozimnim posevkom, ječmenu, ki je v fazi setve in ponekod vznika.


Najbolj brano