Slovenija tudi to pot ne gre naprej

Znani napev Slovenija gre naprej, ki je pospremil zgodovinsko uvrstitev nogometašev na evropsko prvenstvo (EP) leta 2000, že lep čas ne odmeva več med navijaškimi množicami. Pa ne le zato, ker je izbrana vrsta medtem dobila novo spremljevalno himno. Slovenski nogomet v zadnjem obdobju ne napreduje, vsaj ne s takšnimi koraki kot primerljiva evropska konkurenca.

Ne moremo sicer reči, da je neuspeh, če v konkurenci Hrvaške in Rusije Sloveniji spodleti v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo (SP). Ne nazadnje sta reprezentanci obeh držav, ki nas po različnih (nogometnih) parametrih debelo prekašata, leta 2010, ko si je slovenska izbrana vrsta tretjič in zadnjič priigrala nastop na velikem tekmovanju, ostali pred vrati SP. Težava tudi ne leži v tem, da bo še šestič zapored veliki reprezentančni turnir minil brez slovenske udeležbe. Kar nekaj držav je dlje časa čakalo na zgodovinski preboj, druge so še vedno v čakalnici.

Kaj je (z)manjkalo za podaljšek katarskih sanj? Predvsem stanovitnosti, ki je sicer v nogometni in na sploh reprezentančni dinamiki težko dosegljiv ideal, česar se zaveda sleherni selektor.

Dejstvo je, da se slovenska reprezentanca v zadnjih treh kvalifikacijskih ciklih sooča s padajočo rezultatsko krivuljo. Tako kot nazadnje v kvalifikacijah za EP je Slovenija tudi v skupinskem boju za SP 2022 ostala brez možnosti za uvrstitev na veliko tekmovanje že pred novembrskimi tekmami. V oktober 2019 je vendarle stopila z oprijemljivimi upi, da si izbori vozovnico za EP, to pot so bile možnosti že po septembrskih dvobojih bolj ali manj le še v domeni teorije.

Kaj je (z)manjkalo za podaljšek katarskih sanj? Predvsem stanovitnosti, ki je sicer v nogometni in na sploh reprezentančni dinamiki težko dosegljiv ideal, česar se zaveda sleherni selektor. Nedvomno je treba imeti tudi srečno roko, kot jo je imel pred dvema desetletjema Srečko Katanec, ali pa v južnoafriškem pohodu Matjaž Kek. Pri obeh povratnikih na selektorsko klop Slovenije so bila pričakovanja velika, a se je prvotni pozitiven učinek postopoma razvodenel. Posamični ali moštveni prebliski so v seštevku premalo in tako je bilo tudi v teh kvalifikacijah. Slabših obdobij je bilo (pre)več že znotraj ene tekme, da o mesečnih ciklih in kvalifikacijah v celoti niti ne govorimo.

Drugo vprašanje je, ali so rezultati zrcalo nogometne kakovosti, ki jo premoremo, dela, ki ga opravljamo, in sistema, ki ga postavimo. Ne pozabimo, reprezentanca je le vrh nogometne piramide. Sicer pa vztrajanje pri kontinuiteti ni vedno dobro. Rusi so se poleti sredi kvalifikacij odločili za selektorsko spremembo, ki je dala takojšnje rezultate.


Preberite še


Najbolj brano