V novi številki Primorskih novic preberite

Pred desetletjem skoraj dokončan blok v Poljubinju, ki je kasneje pristal v rokah Dutb, dobiva novega lastnika. Kupuje ga koprsko podjetje Marener, ki namerava dokončati opremo stanovanj in jih prihodnjo pomlad ponuditi na trgu. Za dve se zanima tudi občina.

Koprsko podjetje Marener kupuje blok z devetimi nedokončanimi  
stanovanji v Poljubinju. Po prenovi jih bo prodajalo. Foto: dutb.eu
Koprsko podjetje Marener kupuje blok z devetimi nedokončanimi stanovanji v Poljubinju. Po prenovi jih bo prodajalo. Foto: dutb.eu

Oljčnega olja ne bo niti za tretjino običajne letine

Letošnji pridelek oljčnega olja bo pičel, saj ga bo manj kot tretjina običajne letine, je temeljno sporočilo ob današnjem tradicionalnem neuradnem začetku oljkarske sezone na Belvederju, kjer je predstavnikom oljkarskih občin Oljko županov pomagal obirati minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek.

Dr. Aleksander Zadel: “Danes znanstveno dejstvo izenačujemo z mnenjem”

Pandemija je naplavila dogodke, ki smo jim državljani v naši mladi državi bolj ali manj priča le ob izrednih dogodkih. Na to, ali so protesti zgolj posledica koronskega obdobja ali del širšega družbenega dogajanja, odgovarja specialist klinične psihologije dr. Aleksander Zadel.

Plačljivo parkirišče v Šmarjah razdvaja krajane

Po novem plačljivo parkirišče v središču Šmarij razdvaja tamkajšnje krajane. Medtem ko nekateri novost odobravajo, saj pravijo, da je bilo prej nemogoče najti prosto parkirno mesto in oditi po opravkih, pa drugi negodujejo, da sta jih koprska občina in domača krajevna skupnost pustili na cedilu. Opozarjajo, da zaradi strnjene gradnje v vasi nimajo kje parkirati, zato so pričakovali možnost nakupa abonmajev.

Pasja lepota na enem mestu

Na prvomajskem prireditvenem prostoru v Opatjem selu od četrtka do nedelje v lepoti tekmuje 2681 psov 170 najrazličnejših pasem. Na mednarodni razstavi, ki jo tradicionalno prireja Športni kinološki klub Vrtojba, sodeluje 625 razstavljavcev iz 31 držav. V nedeljo bodo izbrali zmagovalca vseh štirih razstav, proglasili bodo tudi zmagovalca zmagovalcev mladih psov.

Trčil v robnik in prevrnil tovornjak

Danes dopoldne se je na hitri cesti na Rebrnicah zgodila nesreča, za katero pa ni bil kriv sunek burje, kot so mnogi domnevali. Voznik tovornjaka je namreč zapeljal preblizu desnega roba ceste, začelo ga je zanašati in prikolica s peskom se je prevrnila.

Burja zaprla avtocesto

Zaradi močne burje je bil danes večji del dneva za ves promet zaprt predor Kastelec proti Kozini, burja pa je razmetala tudi znake, s katerimi so Darsovi delavci označili gradbišče. Zaradi izrednega prevoza je bila avtocesta od Bivja do Kozine v noči na petek popolnoma zaprta.

Roglič, Pogačar ali kdo tretji?

Kaj bosta za sklepno dejanje sezone pripravila Primož Roglič in Tadej Pogačar? To je glavno vprašanje, ki vznemirja (slovenske) kolesarske privržence pred jutrišnjo dirko po Lombardiji.

“V oktobru burja, mraz, januarja sončen čas”

Če gre verjeti stari ljudski modrosti, bomo kmalu izvedeli, kakšno vreme nas čaka v prihodnje. Suhoparni Gal naj bi namreč naznanjal sušo. Gal - irski misijonar in verski sel ob Bodenskem jezeru, ki je od leta 612 živel ob švicarskem Steinachu, kjer so pozneje zgradili benediktinski samostan Sankt Gallen - goduje prihodnjo soboto.

Ajdovski triatlonec Tine Lavrenčič si je priboril nastop na kultnem havajskem Ironmanu

September je (bil) tudi mesec triatlonov. Ne nazadnje so polovični Ironman pred kratkim izpeljali v Istri. Teden dni prej pa si je Ajdovec Tine Lavrenčič v Nici s prvim mestom v kategoriji od 30 do 34 let in drugim v absolutni konkurenci priboril nastop na kultnem havajskem Ironmanu oktobra prihodnje leto.

Ko združita moči varilka in mizar

Dober glas seže v deveto vas, pravijo, a glas o okusnih in tudi za oko nadvse privlačnih slaščicah, ki jih na Kozini ustvarjata Irena Rovanšek in Vito Zavrtanik, se je razširil še veliko dlje - vse do Dubaja, kjer mlademu paru ponujajo novo poslovno priložnost.


Najbolj brano