Silvan Peršolja: “Pri rdečih vinih bo izjemen letnik”

Medtem ko po vinogradih po Brdih pobirajo še zadnje grozde, so v Kleti Brda s trgatvijo zadovoljni: “Količinsko je letina rahlo pod povprečjem, po kakovosti pa je izstopajoča. Izjemen letnik bo tudi pri rdečih vinih,” pravi direktor Silvan Peršolja. Povprečna cena bo 60 centov na kilogram. V kleti upajo, da bodo čim prej pospešili prodajo na tujih trgih.

Silvan Peršolja (desno) z vinogradnikom Borisom Gorjanom  (levo) 
v vinogradu Vrh v Vipolžah, od koder prihaja izjemen merlot za 
letošnjo posebno polnitev.  Foto: Leo Caharija
Silvan Peršolja (desno) z vinogradnikom Borisom Gorjanom (levo) v vinogradu Vrh v Vipolžah, od koder prihaja izjemen merlot za letošnjo posebno polnitev.  Foto: Leo Caharija

DOBROVO > Zaradi vremenskih nevšečnosti in težav s covidom in presežki vina, ki ga vinarji niso uspeli prodati zaradi epidemije, se letošnje leto ni začelo ravno obetavno. V primerjavi z nekaterimi drugimi deli Slovenije, kjer beležijo med 10 in 20 odstotki, ponekod na Dolenjskem pa celo polovico manj pridelka, pa je bilo leto Brdom naklonjeno. “Od avgusta naprej je postajalo celo odlično, ko ni bilo ekstremnih temperatur, bilo je ravno še dovolj padavin, jesen je bila suha in normalno topla. Po 93 odstotkih trgatve pod streho lahko rečemo, da je šlo v redu skozi,” je zadovoljen direktor Kleti Brda Silvan Peršolja.

“Grozdja je nekaj manj, a kakovost je izjemna”

Če ponavadi poberejo 7500 ton, bo letos grozdja približno 400 ton manj. “Po kakovosti pa je letina izstopajoča. Dozorevanje grozdja je bilo popolno, enakomerno, kar smo dobili v klet, je bilo nadstandardno,” pravi Peršolja in napoveduje: “V Brdih je normalno, da je belo grozdje vrhunsko, po kvaliteti pa moramo letos izpostaviti rdeče grozdje. Vsi parametri so taki, da bi letošnji letnik lahko primerjali z letniki 2011, 2013 ali pa 1983, ki so bili res izjemni.”

60

centov bo letos povprečna odkupna cena za kilogram grozdja, napoveduje Peršolja

V Kleti Brda so prevzeli vse ponujeno grozdje zadružnikov, nekaj pa še od kooperantov. Z višjo kakovostjo napovedujejo tudi višje odkupne cene. “Lani je bila pod vtisom covida povprečna cena 52 centrov na kilogram, ker so bistveno višje kakovost in sladkorne stopnje, bo povprečna cena letos 60 centov. Realno pričakujem, da se bo večina vina prodajala v postcovidnem času, ko bodo cene še višje, in glede na sistem izplačil, ki jih imamo, pričakujem in si želim, da bomo vinogradnikom izplačali še nekoliko več od tega, kar smo zastavili,” napoveduje. To bi sicer lahko preprečil le večji zlom na trgu, a Peršolja upa, da se to ne bo zgodilo.

Zastala je predvsem rast izvoza v Azijo

Ker je nejasno, kaj bo s covidom, je trend prodaje vin težko napovedovati. Doma so upad v gostinstvu delno uspeli nadomestiti s prodajo po trgovinah, tudi spletnih, zelo dobrodošla je bila pomoč države. Dodatna rast izvoza pa je zastala. “Želimo si, da bi bilo nočne more s covidom čim prej konec,” pritrjuje Peršolja. Prihodke od prodaje na tujih trgih želijo z 42 do 45 zvišati na 50 odstotkov. “Amerika je že skoraj v normalnih tirnicah, novice so pozitivne in že prihajajo naročila. Na Kitajskem in Japonskem pa ni rasti, kot smo jo pričakovali in zastavili. Nismo še na ravni izpred dveh let, ko smo načrtovali krepko rast,” še pravi Peršolja, ki ga poleg počasnega odpiranja mednarodnih trgov skrbijo tudi najave o podražitvi cen repromaterialov in energije. Za zdaj teh stroškov še niso vključili v ceno svojih vin.

Silvan Peršolja

direktor Kleti Brda

“Po kakovosti je letošnja letina izstopajoča. V Brdih je normalno, da je belo grozdje vrhunsko, po kvaliteti pa moramo letos izpostaviti rdeče grozdje.”


Najbolj brano