Domačini ob Lesonitu: “Dovolj nam je praznih obljub”

V postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja ilirskobistriškemu Lesonitu, ki namerava proizvodnjo povečati za tretjino, se bodo vključili tudi krajani. Okrog sto bistriških gospodinjstev, združenih v civilno iniciativo Eko Bistrc, od Agencije za okolje zahteva, da Lesonitu naloži take pogoje, ki bodo okoliškim prebivalcem omogočili znosno življenje s tovarno.

V civilni iniciativi od Arsa zahtevajo, da Lesonitu naloži take pogoje, ki bodo okoliškim prebivalcem omogočili znosno življenje s tovarno. Foto: Tina Milostnik Valenčič
V civilni iniciativi od Arsa zahtevajo, da Lesonitu naloži take pogoje, ki bodo okoliškim prebivalcem omogočili znosno življenje s tovarno. Foto: Tina Milostnik Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > “Dovolj nam je! Sprašujemo se, kje se nameravajo ustaviti s širjenjem tovarne sredi urbanega okolja,” so obupani okoliški prebivalci, ki so se spomnili na neizpolnjene obljube lastnikov tovarne izpred 15 let in se povezali v civilni iniciativi Eko Bistrc. Tokrat si poskušajo izboriti položaj stranskega udeleženca v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja Lesonitu za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega. Gre za napravo, v kateri se izvaja dejavnost s proizvodno zmogljivostjo vlaknenih plošč 725 kubičnih metrov dnevno, z njo pa želi Lesonit proizvodnjo povečati za 30 odstotkov.

Zahtevajo meritve izpustov vse dni v letu

V iniciativi pospešeno pripravljajo pripombe na projektno dokumentacijo, ki je še do 14. oktobra na vpogled v prostorih ilirskobistriške upravne enote. Kot so povedali, bodo od Agencije za okolje, ki vodi postopek izdaje dovoljenja, zahtevali, da Lesonitu naloži meritve izpustov vse dni v letu in na ključnih mestih, strokovno izvedeno vgradnjo protihrupnih ograj ter tako tehnologijo izpustov, ki ne onesnažuje okolja.

Tomaž Gombač

CI Eko Bistrc

“S filmom nagovarjamo krajane, da se nam pridružijo v boju za zdravo okolje. Radi pa bi povabili tudi strokovnjake različnih profilov, ki bi želeli prostovoljno pomagati pri pripravi strokovnih pripomb.”

Sporno se jim zdi, da je v dokumentaciji vplivno območje naprave, ki povzroča onesnaževanje večjega obsega, omejeno samo na območje tovarne. “Nas prebivalce so s tem dejansko izločili iz vplivnega območja, čeprav je po uredbi o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja vplivno območje opredeljeno v razdalji 2,5 kilometra,” pravi Mojca Mejak iz CI Eko Bistrc.

V civilni iniciativi Eko Bistrc krajane o problematiki načrtovane širitve proizvodnje Lesonita osveščajo tudi s kratkim filmom.

Posneli so film

Da bi javnost opozorili na okoljsko problematiko širitve Lesonita, so v sodelovanju z Marjanom Krebljem iz Studia Avenir posneli tudi triminutni film, v katerem izpostavljajo velike količine lesnega prahu, hrup iz sekalnice in močan vonj, povezan z izpusti, s katerimi se okoliški prebivalci spopadajo že vrsto let.

“S filmom nagovarjamo krajane, da se nam pridružijo v boju za zdravo okolje. Radi pa bi povabili tudi strokovnjake različnih profilov, ki bi želeli prostovoljno pomagati pri pripravi strokovnih pripomb,” poziva Tomaž Gombač in dodaja, da si v iniciativi želijo, da bi se jim v prizadevanjih pridružili tudi Občina Ilirska Bistrica, Park Škocjanske jame in druge organizacije s področja varovanja zdravja in narave.

“Žalosti nas, da nobena od pristojnih inštitucij ne pokaže interesa, da bi se zavzela za zdravje občanov. Prebivalci se borimo sami,” je do pasivnosti javnih služb kritičen Gombač. V iniciativi ob tem sicer poudarjajo, da tovarni ne nasprotujejo. “Mi ne želimo, da se tovarna zapre, ampak da omejijo izpuste v okolje. Želimo si rešitve, ki bo sprejemljiva za vse,” poudarja Mejakova.

Spremljali bodo vplive na reko Reko

Medtem ko so v okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green, ki je tudi v preteklosti sodelovala s krajani, že pred časom potrdili, da se bodo prijavili kot udeleženec v postopku, pa so nam iz Parka Škocjanske jame sporočili, da jim ta vloga ne pripada, se pa sistemsko vključujejo v postopek prek Zavoda za varstvo narave, ki izdaja soglasje za širitev tovarne.

“V Parku smo pogoje, pod katerimi bi ta širitev za nas bila sprejemljiva, že preučili in jih posredovali Zavodu za varstvo narave. Vsekakor bomo pozorni na dogajanje, ki bi lahko škodljivo vplivalo na stanje reke Reke,” je povedal direktor Stojan Ščuka.

Lastnik Lesonita: onesnaževanja bo manj

Lastnik tovarne Giorgio Barzazi je za Radio Slovenija dejal, da so v Lesonitu vedno upoštevali okoljsko zakonodajo. Potrdil je, da bi radi s 25 milijonov evrov vredno naložbo povečali proizvodne zmogljivosti, vendar pa da bodo pri tem uporabili najsodobnejšo tehnologijo, ki bo vplivala tudi na boljšo kakovost zraka. “Čeprav nam glede na proizvedeno količino v prihodnosti tega ni treba početi, bomo v podjetju namestili nov elektrofilter, ki bo te izpuste očistil preden gredo iz kotlovnice v sušilnik in na tak način bomo prispevali k manjšemu onesnaževanju okolja,” je za Radio Slovenija še dejal Barzazi.


Najbolj brano