Nepremičninski absurdi

Po krajšem koronskem postanku, ki je vplival na vsa področja naših življenj, se je tudi nepremičninski trg vrnil v ustaljene tirnice.

Kar pomeni, da je znova vse po starem - hiše, stanovanja, poslovni prostori, zemljišča se znova kupujejo in prodajajo kot prej, bistvenih zakonskih posegov v nepremičninsko področje ni, pa tudi cene nepremičnin še naprej strumno rastejo. Na njihovo rast, kot kaže lanskoletno poročilo državne geodetske uprave, niti epidemija ni imela večjega vpliva. Ponudba novogradenj namreč še vedno zaostaja za povpraševanjem. Kar seveda po logiki ekonomije vpliva na ceno. Po cenah seveda izstopa glavno mesto, kjer je bila po podatkih omenjenega poročila rast cen v zadnjih petih letih rekordna. Samo v stanovanjih v blokih so cene poskočile za polovico.

Imamo absurd: po eni strani mnogi kupijo nepremičnino za naložbo in ne za bivanje, po drugi strani pa imamo premalo najemniških stanovanj in preveč ljudi, ki ne morejo do strehe nad glavo.

So se pa med novostmi znašli novi razlogi, zaradi katerih ljudje kljub visokim cenam še vedno strastno povprašujejo po nepremičninah. Mednje gotovo sodijo nizke obrestne mere, ki, kot ugotavljajo na geodetski upravi, vplivajo tako na kupovanje nepremičnin za lastno rabo, kot na nakupe in naložbe v gradnjo novih stanovanj za tržno prodajo.

Drug razlog za veliko povpraševanje pa so tudi veliki prihranki prebivalstva. Na bankah trenutno leži skoraj 23 milijard evrov, ki so jih privarčevala slovenska gospodinjstva. Če gre tako čez palec v statistiko vplesti tudi namige prijateljev in znancev, pa se še kar nekaj gotovine skriva tudi v domačih nogavicah. Ta denar pa, kot pravijo strokovnjaki, ljudje najraje vložijo v nepremičnine, ki postanejo zagotovilo za njegovo plemenitenje.

Težava je, da ob tem naletimo na svojevrsten absurd. Po eni strani mnogi nepremičnino kupijo kot varno naložbo, ne da bi v njej tudi živeli ali jo oddajali, posledično pa tako ostaja veliko stanovanj praznih. Po drugi strani pa se srečujemo z velikim pomanjkanjem najemniških stanovanj in visokim številom ljudi, predvsem mladih, ki bodisi zaradi visokih cen ali pa pomanjkanja stanovanj nikakor ne morejo do lastne strehe nad glavo.

O rešitvah je bilo že v preteklosti slišati veliko besed, med njimi tudi napovedi o uvedbi nepremičninskega davka. A si do sedaj očitno še nihče ni upal ugrizniti v to in podobna kisla jabolka. Da je o rešitvah nujno razmišljati, je treba krojače nepremičninskih zakonov opozoriti vsaj na današnji dan, ki velja za svetovni dan bivalnega okolja. In stanovanja so osnova človekovih bivalnih okolij.


Preberite še


Najbolj brano