Za indijanskim poletjem prihaja topla jesen

Čeprav so v noči na četrtek dobršen del Slovenije zajeli močni nalivi, ki so prekinili daljše obdobje lepega in stanovitnega vremena, vremenoslovci napovedujejo, da indijanskemu poletju še ne bomo tako hitro pomahali v slovo. No, poletja je v resnici konec, toplih dni pa še ne.

Tudi letošnjo jesen smo dočakali indijansko poletje - obdobje stanovitnega in povečini sončnega vremena ob za ta čas kar precej visokih temperaturah. V ponedeljek in torek, denimo, se je na Goriškem in v Istri ozračje ogrelo vse tja do 30 stopinj Celzija, morje pa je jih imelo skoraj 23. Kot da bi bili sredi poletja, ne pa konec septembra!

Danes bo na Primorskem precej jasno

Po krajši prekinitvi z obilnimi padavinami, ki so zlasti v Ljubljani povzročile številne nevšečnosti - močno neurje pa se je v sredo zvečer še pred tem razbesnelo tudi na severovzhodu države -, bo babje poletje, kot mu tudi pravimo, v prihodnjih dneh zlasti na Primorskem še malo vztrajalo. Temperature bodo še primerne tudi za skok v morje, ki se ponaša z za marsikoga še prav prijetnimi 20 stopinjami Celzija.

“Daljše obdobje stabilnega vremena se je resda zaključilo, a kakšnih drastičnih sprememb v prihodnje ne pričakujemo.”

Blaž Šter, vremenoslovec

“Dejansko še ne bo povsem konec teh za ta čas razmeroma visokih temperatur,” napoveduje vremenoslovec Blaž Šter z Agencije RS za okolje (Arso). Že v četrtek se je na Primorskem segrelo krepko nad 20 stopinj Celzija, tudi danes bo precej jasno, s temperaturami okrog 23 stopinj. “Najbrž nas šele v prihodnjem tednu čaka ohladitev, ampak to še ne pomeni, da ne bomo imeli še kakšnega toplega dneva tudi v prihodnje. Vreme se resda obrača, a še vedno ne kaže, da bi v kratkem že prišli v pozno jesen,” je optimističen.

Bo torej letos indijansko poletje kar vztrajalo? “Ko govorimo o indijanskem poletju, imamo v mislih podaljšano poletno vreme, običajno pa s tem izrazom bolj kot v septembru označujemo daljše obdobje lepega in suhega vremena v oktobru in celo novembru,” pojasni.

“Na take ekstreme se bo treba navaditi”

V sredo zvečer se je nad Ljubljano “utrgal oblak”: v eni uri je padlo neverjetnih 100 litrov dežja na kvadratni meter. Tako enormna količina, ki se zgodi na vsakih 200 do 300 let, je povsem presenetila tudi vremenoslovce. Slovenski rekord v zadnjih 30 letih sicer “drži” Kekec nad Nov Gorico, kjer je bila količina padavin še večja - kar 140 litrov na kvadratni meter. “Tako močni nalivi so bolj značilni za Primorsko kot za osrednjo Slovenijo, a očitno se bo treba tudi drugje navaditi na tako obilno deževje,” opozarja Šter, ki tako ekstremne pojave pripisuje posledicam podnebnih sprememb. Sredinim močnim nalivom je botrovalo tudi to, da so se nevihte zelo počasi premikale in so tako rekoč obstale okrog Ljubljane.

Letošnji september je bil precej suh

Če odštejemo te izjemne padavine v sredo zvečer, ko je v Ljubljani v eni uri na kvadratni meter padlo neverjetnih sto litrov dežja, česar vremenoslovci ne pomnijo - tako izjemna količina padavin se zgodi na vsakih 200 do 300 let -, je bil letošnji september precej suh, pojasni Šter. Tudi temperatura zraka je bila kakšno stopinjo nad povprečjem, tako da se bo v zgodovino vpisal kot eden bolj sušnih in toplih septembrov. “V naslednjih dneh bodo temperature nižje, kot smo jih bili v minulih tednih vajeni, še vedno pa bo kar precej toplo za ta letni čas.” Danes bo na Primorskem še veliko sonca, segrelo se bo tja do 23 stopinj Celzija, jutri pa nas čaka spet sprememba, ki jo prinaša jugozahodnik.

Na zahodu bodo krajevne padavine, ki se bodo občasno razširile tudi nad osrednjo Slovenijo, večinoma suho bo ob morju, kjer bo pihal jugo. Na vzhodu bo suho in deloma sončno. Krepil se bo jugozahodni veter, razmeroma toplo bo. Vremenska slika kaže, da je nad vzhodno Evropo, Balkanom in Alpami območje visokega zračnega tlaka. Od vzhoda priteka k nam razmeroma suh in nekoliko toplejši zrak.

“Kot že rečeno, daljše obdobje stabilnega vremena se je resda zaključilo, a kakšnih drastičnih sprememb v prihodnje ne pričakujemo.” Smo se torej vendarle poslovili od indijanskega poletja? “Skok v morje si bodo najbrž poslej privoščili le tisti bolj pogumni, a glede na to, da smo že zakorakali v oktober, lahko rečemo, da nas še vedno razveseljuje nadpovprečno toplo vreme. V notranjosti države se temperature čez dan gibljejo med 18 in 19 stopinj, na Primorskem pa so dve do tri stopinje višje, sploh ob morju in na Goriškem.”

A dejstvo je, da jesen vse glasneje trka na vrata. Sončni žarki izgubljajo svojo moč, noči so vse daljše, zemlja in morje postajata postopno hladnejša ... Še malo, in bo zadišalo po kostanjih ...


Najbolj brano