Začasno prizorišče trajnega upanja vseh

“Izkoriščanje pandemije za uvajanje novih oblik nadzora in 'starih tradicij' (slednje so pogosto izmišljene in nič starejše od njihovih zagovornikov) nam je dalo vedeti, da moramo še naprej gojiti kolektivni spomin na delo, boje in sanje naših prednic,” je eden od poudarkov iz uvodnega nagovora ekipe Mesta žensk, društva za promocijo žensk v kulturi, ki od jutri do 18. oktobra v Ljubljani prireja že 27. mednarodni festival sodobnih umetnosti.

Mesto žensk bodo jutri odprli z razstavo in performansom kolektivne osebe Dr. Xenia, naslovljenima Četrti 
vogal: Pravice za naše boje. Foto: Mojca Senegačnik
Mesto žensk bodo jutri odprli z razstavo in performansom kolektivne osebe Dr. Xenia, naslovljenima Četrti vogal: Pravice za naše boje. Foto: Mojca Senegačnik

LJUBLJANA > Kot so zapisale članice ekipe, smo se ob izrednih razmerah, “v katerih smo se globalno znašli zaradi pandemije, lokalno pa zaradi njenega časovnega sovpadanja z avtoritarno (straho)vlado”, znova spomnili, da smo ljudje izjemno ranljiva, a tudi družabna in solidarna bitja, zato bo 27. festival namenjen predvsem druženju: “krepitvi družbenih vezi s pomočjo skupnostno naravnanih umetniških projektov”.

Performansi, razstave, delavnice, projekcije filmov, gledališke predstave, pogovori, koncerti, strokovni posvet in druge dejavnosti na 16 prizoriščih se posvečajo tako krepitvi družbenih vezi kakor ohranjanju kolektivnega spomina na dosežke žensk in z nekaj dogodki tudi premisleku, kakšen šolski sistem si želimo, saj verjamejo, da je “odgovor na vprašanje, kakšno družbo si želimo, tesno prepleten z odgovorom na vprašanje, kakšno šolo si želimo”.

Z roko v roki ... za krepitev skupnosti

Festival bo razdeljen na tri tematske sklope. Jutri ga bodo odprli s sklopom Z roko v roki, ki je namenjen skupnostnim umetniškim projektom in krepitvi družbenih vezi v času pandemije in zaostrenih političnih razmer. Odprtje bo potekalo v Galeriji Alkatraz s hkratnim odprtjem razstave in s performansom nove kolektivne umetniške osebe Dr. Xenia - sestavljajo jo Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki, Iva Tratnik in Simon Macuh - z naslovom Četrti vogal: Pravice za naše boje.

Na festivalu bo med drugim svoje raziskovanje participativnih praks v Sloveniji predstavil belgijski Kolektiv Atlas, v okviru evropskega projekta Be Part bo v Stari mestni elektrarni mednarodna skupščina o pravičnih odnosih in delovnih razmerah v svetu umetnosti. Predstavila se bo tudi Nizozemska platforma za dialoško umetnost Building Conversations, potekale pa bodo tudi delavnice z Majo Smrekar in Gjinom Šutićem ter Majo Hodošček.

Kako presegati predsodke v šoli in vrtcu

V tematskem sklopu Kolektivni spomin bodo pozornost usmerili v dosežke žensk. V sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) prirejajo dogodek Hočem osvojiti svet 2.1 - Igralka na prepihu kultur, ki zaznamuje desetletnico smrti teatrologinje in profesorice zgodovine gledališča na AGRFT Barbare Sušec Michieli. 12. oktobra bo v Klubu Gromka nastopila Simona Semenič s sklepnim delom trilogije solo performansov, ki ga je naslovila me, čarovnice in s katerim se posveča skupinskemu raziskovanju ženskega.

V Kinodvoru bo bogat filmski program postregel z različnimi filmi, kot je poetična migrantska odiseja dokumentaristke Loredane BianconiO vratih in puščavah ter Slava kraljici! režiserke Tatie Skhirtladze, ki pripoveduje o življenju štirih gruzijskih šahovskih velemojstric.

Sklop Kakšno šolo želimo bo namenjen razmisleku o uradnem učnem načrtu in “njegovi senci, prikritem kurikulumu”. V Galeriji Škuc bo tako na ogled razstava Annette KraussPrikriti kurikulum, ki se ukvarja z vprašanjem, kako mladi v srednji šoli dojemajo in raziskujejo prikriti kurikulum. V sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana pa bodo na Šentjakobskem odru premierno uprizorili predstavo Vse je v redu, ki jo z dijaki iz vse Slovenije pripravljata Nataša Živković in Sara Šabec. V tem sklopu bo tudi strokovni posvet Šola in vrtec skozi ogledalo, ki izpostavlja dobre prakse, umetniška dela in učna gradiva, namenjenega preseganju predsodkov v vsakdanjem življenju vrtca in šole.

Zunaj tematskih sklopov se bo na festivalu Mesto žensk zvrstilo še več svetovnih in slovenskih premier različnih predstav. Med drugim bo v ponedeljek, 18. oktobra, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na ogled “pop opera za ženski vokal in devet igralk” Sylvia, ki jo je režiral belgijski režiser Fabrice Murgia in črpa iz življenja in dela pesnice Sylvie Plath.

Popotovanje tudi po Krasu

Pa še to: med priložnostmi, ki jih ne gre zamuditi, je gotovo izlet, na katerega se bodo v okviru festivala podali v soboto, 17. oktobra. Na njem bodo predstavili turistični slovensko-angleški vodnik Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk. O njem se bodo popotnice in popotniki seznanili med vožnjo na Kras, kjer jih bodo vodili po Divači, Koprivi in Sežani, prizoriščih, povezanih z Ito Rina, Branko Jurca in nekdanjimi delavkami kraških kamnolomov in današnjimi kamnosekinjami. Kot so zapisali, bodo izlet, ki ga bosta vodili Tea Hvala in Jasmina Jerant, sklenili s postankom na kraškem robu z razgledom na Tržaški zaliv in na “pota slovenskih služkinj in publicistk, posebej Zofke Kveder”.


Najbolj brano