Nemca sta se v gorah izgubila

Izkušena in dobro opremljena pohodnika iz Nemčija sta se iz Trente v gore odpravila v ponedeljek dopoldne, prispela do Sedla Kanja in se ob vračanju proti Zavetišču pod Špičkom izgubila ter noč prebila na prostem. Včeraj dopoldne sta na pomoč poklicala reševalce GRS Bovec, ki so dehidrirana planinca z vojaškim helikopterjem prepeljali v dolino Trente.

Nemška pohodnika (levo) je včeraj zgodaj popoldne v dolino 
Trente s helikopterjem prepeljala reševalna posadka s pripadniki 
GRS Bovec na krovu. Foto: GRS Bovec
Nemška pohodnika (levo) je včeraj zgodaj popoldne v dolino Trente s helikopterjem prepeljala reševalna posadka s pripadniki GRS Bovec na krovu. Foto: GRS Bovec

TRENTA > Za nemška pohodnika, stara 62 in 63 let, se je spoznavanje Julijskih Alp začelo že v ponedeljek okoli 10. ure, ko sta na izbrano pohodniško turo krenila izpred koče pri izviru Soče. Vzpela sta se do Planine Zapotok, nato pa pot ubrala še proti Sedlu Kanja. Ob vračanju proti Zavetišču pod Špičkom pa sta naletela na težave.

“Tam so poti po večini dobro označene z markacijo, a ponekod jo lahko zakriva rastje, zato sta po poti v dolino izgubila pravo pot,” je včeraj pojasnil Darjo Muznik, pripadnik GRS Bovec, ki je bil tudi vodja intervencije. “Vmes sta naletela tudi na prepad, a sta nato logično izbrala vzvratno pot in se vrnila do zadnjih označb ter skušala najti pot v dolino.”

Ker ju je pri tem ujela noč, sta bivakirala kar na prostem in noč prespala v gorah. “Zjutraj sta želela nadaljevati s spustom v dolino. Deloma jima je to že uspelo, a sta se na poti proti Zavetišču pod Špičkom spet izgubila. Tam je pot lahko precej zaraščena, tudi GPS signala ni moč najti. Znova sta prišla do prepada in se po edini logični presoji spet vrnila do zadnje videne markacije,” je še povedal Muznik.

Ker sta pohodnika ostala tudi brez vode, saj sta jo s sabo imela le za nekajurni vzpon, sta naposled dehidrirana včeraj nekaj minut po 10. uri le poklicala na pomoč gorske reševalce. Posredovali so reševalci GRS Bovec, ki pa ju s pomočjo koordinat niso mogli locirati. Zato so okoli poldneva aktivirali reševalno posadko s helikopterjem slovenske vojske. Z njim so najprej preletavali pobočje Travnika pri Jalovcu. Ko so ju našli, je pilot prislonil helikopter, da sta dehidrirana Nemca lahko vanj vstopila. Nato so ju nepoškodovana odložili v Trenti, bovški gorski reševalci pa so ju pospremili še do njunega avtomobila.

Muznik je povedal, da sta bila Nemca izkušena planinca, ki sta bila tudi za izbrano pohodniško turo primerno opremljena in oblečena. “Nista bila turista, ampak sta razmišljala zelo logično, kar je zelo pohvalno. Nista silila v prepade in v nevarne predele,” je sklenil.


Najbolj brano