Čas za slovo od Daniela Craiga

Danes bo šlo zares tudi v Sloveniji. V slovenske kinematografe končno prihaja 25. bondiada Ni čas za smrt, v kateri bo slavnega agenta petič in zadnjič (žal) odigral Daniel Craig. Pričakovanja so sicer zelo visoka, saj se pod režijo podpisuje Cary Joji Fukunaga (prva sezona Pravega detektiva), pri scenariju pa je sodelovala ena od najbolj svojstvenih britanskih igralk in scenaristk Phoebe Waller-Bridge (Fleabag, Killing Eve).

Daniel Craig na torkovi premieri v Londonu z Lashano Lynch (levo), Léo Seydoux (desno) ter režiserjem Caryjem JojijemFukunago Foto: Richard Young / Shutterstock Edi
Daniel Craig na torkovi premieri v Londonu z Lashano Lynch (levo), Léo Seydoux (desno) ter režiserjem Caryjem JojijemFukunago Foto: Richard Young / Shutterstock Edi

SLOVENIJA > Najnovejša bondiada je poleg Peščenega planetaDenisa Villeneuva najbolj težko pričakovana letošnja filmska premiera in ena najdražjih produkcij vseh časov. Porabili naj bi kar 250 milijonov dolarjev. Ni čas za smrt so sicer zaradi epidemije covida-19 kar trikrat prestavili, prva premiera pa je bila napovedana pred letom in pol.

A tokrat gre zares. Po torkovi svečani premieri v londonski dvorani Royal Albert Hall, ki se je je poleg filmske ekipe udeležila tudi britanska družbena smetana s člani kraljeve družine vred, bodo končno sledile še številne po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Danes ob 20.30 bo na sporedu v izolskem Art kinu Odeon, v koprskem Cineplexxu bo prva projekcija že ob 16. uri, zadnja pa ob 21. uri.

Vračajo se stari obrazi, prihajajo novi

V novi bondiadi v režiji Caryja Jojija Fukunage, ki je nase opozoril predvsem z vrhunsko režijo v prvi sezoni Pravega detektiva, se poleg Daniela Craiga vračajo igralci Ralph Fiennes(M), Naomie Harris(Moneypenny), Léa Seydoux (Madeleine Swan)), Ben Whishaw(Q) in Jeffrey Wright(Felix Leiter). Vrača pa se tudi Bondov največji sovražnik Blofeld, ki ga je upodobil Christoph Waltz.

Novi obrazi, ki se bodo pojavili v filmu, pa so Rami Malek v vlogi negativca Safina, Ana de Armas kot kubanska agentka CIE, še enega zlikovca Prima je odigral Dali Benssalah, David Dencik v vlogi ruskega znanstvenika Valda, Lashana Lynch je nova vohunka MI6, ki sodeluje z Bondom, in Billy Magnussen v vlogi agenta CIE.

Film so snemali na Norveškem, v Italiji, na Ferskih otokih in v Veliki Britaniji, začne pa se na Jamajki približno pet let kasneje po dogajanju v predzadnji bondiadi Spectre. James Bond, ki se je umaknil iz aktivne službe, uživa mirno življenje na Jamajki. A uživancija ne traja dolgo, saj ga njegov stari prijatelj Felix Leiter iz CIE prosi za pomoč pri misiji reševanja ugrabljenega znanstvenika, ki pa se pozneje izkaže za veliko bolj zahrbtno, kot je bilo pričakovati. Bond pride na sled skrivnostnemu nasprotniku Safinu, ki je oborožen z nevarno novo tehnologijo, na misiji pa se mu pridruži nova vohunka MI6, ki jo igra omenjena Lashana Lynch, in je prva temnopolta agentka 007 v zgodovini franšize.

Tom Hardy ali Idris Elba ali ...

Po premieri so se sicer še bolj razvnela ugibanja, kdo bo naslednik najslavnejšega tajnega agenta, ki ga je v zadnjih petih filmih suvereno, brez balasta (in veliko batin) odigral Craig. Bonda bi utegnil upodobiti temnopolti igralec Idris Elba, ki je nase najbolj opozoril z vlogo v britanski seriji Luther, morda pa bo Bondove posle prevzela tudi Lyncheva. Če bodo producenti posegli po manj “radikalni” rešitvi, utegne v Bondove čevlje stopiti Tom Hardy, ki je nase opozoril predvsem z vlogami nepredvidljivih, psihopatskih negativcev (Vzpon viteza teme, Venom, Pobesneli Max: Cesta besa, Peaky Blinders ...). Skratka, tudi obeti za prihodnjo bondiado so zelo ambiciozni.


Najbolj brano