Portorož je postal glasen kot Ibiza

“Pozdrav do, mogoče, drugega leta,” je jezno in ogorčeno pismo, namenjeno preglasni glasbi, ki je iz Portoroža odmevala vse do Lucije, sklenil Željko Blažič. Živi v Avstriji in je doslej rad počitnikoval v avtokampu Lucija, letošnje hrupne poletne noči pa so mu tako presedle, da skupaj s prijatelji močno dvomi, da se bo še kdaj vrnil.

Hotelirji so letos znova opozorili pristojne, naj gostincem ne 
dovolijo kršenja pravil o obratovalnem času in prekomernem 
hrupu.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Hotelirji so letos znova opozorili pristojne, naj gostincem ne dovolijo kršenja pravil o obratovalnem času in prekomernem hrupu.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

PORTOROŽ > Tudi letos je naš bralec, kot že mnogokrat doslej, v avtokampu v Luciji preživel dva meseca. “Nek popoldan je bila policija v kampu in sem jih vprašal, zakaj je glasba do treh zjutraj tako glasna, da čisto zares ne moreš spati. Policist mi je rekel, da imajo nekateri gostinci dovoljenje za prekomerno glasno vrtenje glasbe do 3. ure zjutraj in da so oni v tem primeru nemočni. Trije lokali držijo pokonci ves Portorož. V kampu pa ne spi 600 do 900 ljudi, ker se par pijanih naslanja na šank do treh zjutraj!” pričakovanja po počitnicah, med katerimi ne bi bil žrtev tuje samovolje, opiše Željko Blažič.

Pismo s prošnjami, naj pristojni utišajo preglasno nočno glasbo, je piranska občina med drugim prejela tudi od Kaia Behrensa, direktorja hotela Kempinski Palace Portorož. Petra Zierer, ki v hotelu skrbi za stike z javnostjo, pravi, da se gostje zaradi hrupa pritožujejo domala vsak dan.

“Gostje ne razumejo, kako lahko mesto dovoli takšno zvočno obremenitev do tako poznih nočnih oziroma zgodnjih jutranjih ur in predvsem poudarjajo, da so nezadovoljni z destinacijo ter jo primerjajo s tako imenovanimi party destinacijami, kot je Ibiza, a hkrati poudarjajo, da niso vedeli, da Portorož spada mednje.”

Po 1. uri mora biti glasba tišja

Letos je bil portoroški hrup pogosto na poletnem meniju. Gostinci, ki so pred morebitnimi jesenskimi kovid ukrepi želeli napolniti blagajne in vsaj deloma nadomestiti izpad dohodka, so v rokah kot zmeraj imeli dovoljenja za obratovanje, običajno do 1. ure, in so bili seznanjeni z uredbo o hrupu.

Bruno Kuzmin iz kabineta piranskega župana Đenia Zadkovića, pojasnjuje: “Občina Piran je vsem gostinskim obratom izdala le dovoljenja za obratovalni čas do 3. ure, kar je obratovalni čas, ki je določen z občinskim odlokom. V tem dovoljenju je tudi zapisana navedba iz odloka, da lahko gostinski obrati predvajajo glasbo na terasah do 1. ure, vendar skladno z uredbo, ki določa, kaj je spremenljiva obremenitev s hrupom.”

Portorož poleti obiščejo gostje, ki se nadejajo družinskih počitnic in takšni, ki bi se na plaži zabavali do jutra. (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Župan je resda letos skušal rešiti problematiko poletnega nočnega hrupa v Portorožu. Sestal se je tudi z gostinci in jim predlagal, da po 1. uri v celoti prenehajo s predvajanjem glasbe na zunanjih terasah, oziroma naj bo ta tako tiha, da jo slišijo le gostje lokala. Določeni lastniki portoroških lokalov se dogovora niso držali.

Vzgojna kazen - skrajšano obratovalno dovoljenje

Seznam najbolj glasnih kršiteljev odloka o hrupu je Portorožanom jasen in naši viri, ki želijo ostati neimenovani, saj se nekaterih gostincev bojijo, so nam kršitelje zlahka našteli. Na prvih dveh mestih sta lokala Alaya in Pergola, ki sta pod okriljem Anteja Guberca in Vejsila Hota, a je glasnost glasbe po 1. uri moteča vsaj še iz lokalov Coco, Nota in Kapelca.

Kaj lahko stori občina? Najbolj radikalnega ukrepa, preklicanega obratovalnega časa, doslej ni prejel še nihče. “Izdana obratovalna dovoljenja lahko občina tudi prekliče, vendar tega ne naredimo čez noč. Za začetek lahko gostinec dobi skrajšano obratovalno dovoljenje, in sicer na podlagi preteklih ugotovitev. Med letošnjimi gostinci ni nikogar, ki bi imel skrajšano obratovalno dovoljenje. V preteklosti pa smo že dajali skrajšane obratovalne čase, kar je na nek način vzgojna kazen,” dodaja Ljubo Bertok, vodja občinskega urada za gospodarstvo in turizem.

Gostinski lokali do 22. ure obratujejo v rednem obratovalnem času, po tej uri pa v podaljšanem obratovalnem času, za kar pa potrebuje soglasje občinske uprave. Soglasje med drugim dobijo, če v predhodnem letu pristojne službe niso zaznale kršitev. Pravico do nadzora nad njihovim početjem imajo tako občinske službe kot policisti.

“Moji najemniki niso bili preglasni”

Vejsil Hot se na naša vprašanja o prevelikem hrupu ni odzval, Anto Guberac pa je odločno zatrdil, da njegovi gostinski lokali niso bili prehrupni.

“Prepričan sem, da so se najemniki lokalov držali obratovalnega dovoljenja in odloka o hrupu. Glasba zagotovo ni bila tako glasna, da bi motila hotelske goste in ne verjamem, da so jo slišali do avtokampa Lucija. Sicer pa se dajmo vprašati, kaj hočemo od turizma in poletja. To je vendar Portorož!” je bil ob omembi nočno-jutranjega hrupa vznemirjen Anto Guberac.

Policija je letos izpeljala več poostrenih nadzorov, med katerimi je preverjala tudi gostinske lokale. Ugotovila je več sumov kršitev iz primarne pristojnosti drugih organov (inšpekcijskih organov) in predlagala uvedbo postopkov o prekršku. Številke, s katerimi bi to podkrepili, zaenkrat še niso na voljo.

V Luciji vse odmeva

Anita Leskovec, tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper, pravi, da se vsi vpleteni zavedajo težave preobremenjenosti s hrupom in iščejo rešitve tudi za prihodnjo turistično sezono.

“Policisti so vse poletje skupaj s pristojnimi inšpekcijskimi službami in redarstvom izvajali poostrene nadzore, najbolj intenzivno med vikendi, s poudarkom na prekomernem hrupu iz gostinskih lokalov in prekoračitvi dovoljenega obratovalnega časa. Prav vsak vikend so izdali nekaj plačilnih nalogov in hitrih postopkov z odločbo o prekršku. Za ugotovljene kršitve, ki niso v pristojnosti policije, so napisali poročilo pristojnim inšpekcijskim službam (največkrat tržni inšpekciji),” dodaja Anita Leskovec.

In kaj poreče policija o prekomernem hrupu v avtokampu Lucija? “Kamp v Luciji je specifika tega območja in tega se zelo zavedamo. Ko so bili policisti napoteni na intervencijo zaradi hrupa v kamp, največkrat niso mogli locirati izvora hrupa, saj tja iz vseh portoroških lokalov dobesedno odmeva,” še pojasni Anita Leskovec in zaokroži sliko portoroške techno-turbo-balkan poletne sezone.


Najbolj brano