Nemške volitve in Primorska

Izid nemških volitev in kot vse kaže mukotrpno sestavljanje koalicije bosta imela številne posledice: za svet, Evropo, in Slovenijo. Kaj pa Primorska, se utegne vprašati bralec ali bralka v Dekanih, Bovcu ali Tomaju. Gotovo, tudi na Primorsko. Politično dogajanje v največji evropski državi in gospodarstvu je težko brez vpliva na skoraj sleherni košček Zemlje, saj od tam prihajajo številni proizvodi za široko uporabo, nemški avtomobili uživajo visok ugled, tamkajšnja industrija v svet pošilja inovativne in tehnološko dovršene tehnologije in izdelke.

80-milijonska država je pomemben izvozni trg številnih nacionalnih gospodarstev, marsikje, tudi v Sloveniji, celo najpomembnejši. Ob tem v Nemčiji še vedno zaposlitev najdejo številni, prav iz nemščine se je tudi pri nas udomačil izraz gastarbajter, ki označuje tujega delavca. Vrh vsega pa je ta država tudi pomemben geopolitični in varnostni dejavnik v Evropi in svetu. Razlogov za oziranje na sever je torej več kot dovolj in sila ozkogledi bi morali biti v zatrjevanju, da nas to ne zadeva.

Politično dogajanje v Nemčiji, največji evropski državi in gospodarstvu, je težko brez vpliva na skoraj sleherni košček Zemlje.

V nedeljo zvečer sicer še ni bilo čisto jasno, od včeraj pa se to vse bolj nakazuje, da bo Nemčijo do naslednjih volitev vodila socialdemokratska stranka in njen kanclerski kandidat Olaf Scholz. V predvolilnem času se je zavzemal za dvig najnižjih plač, kar je nujno povezano z dvigom davkov. Tu zna nastopiti težava, saj so liberalci nenaklonjeni kakršnemu koli višanju davkov, njihov predsednik Christian Lindner pa si želi mesta finančnega ministra, kar pomeni, da bi to lahko bila prva Scholzeva preizkušnja. Obe vodilni stranki bosta sicer nagovarjali isti stranki, Zelene in liberalce, kar pomeni, da imata ti stranki v rokavih močan vzvod za pogajanja, vse skupaj pa se utegne še dodatno zavleči.

Kaj nas čaka z Nemčijo pod socialdemokrati? Realno je pričakovati, da velikih zasukov ne bo. Nenazadnje se je Scholz promoviral s tem, da je nekakšna kopija Angele Merkel, tudi kot njen finančni minister je v prvi vrsti deloval s ciljem zagotoviti stabilnost svojim državljanom. Armin Laschet je njen naslednik in prav tako ne gre pričakovati velikih, predvsem pa ne naglih, preobratov.

A za to, kako točne so ta in podobne napovedi, bo treba počakati. Bržčas kar nekaj mesecev. Za zdaj Deutschland torej ostaja Angelaland.


Preberite še


Najbolj brano