Začenja se letošnja oljkarska sezona

V petek zvečer je Sandi Babič pognal stroje v družinski oljarni v Babičih, dan kasneje je zaživela tudi torkla na posestvu Santomas v Šmarjah.

Sandi Babič je  pognal stroje v družinski oljarni v Babičih. Foto: Sašo Dravinec
Sandi Babič je pognal stroje v družinski oljarni v Babičih. Foto: Sašo Dravinec

ISTRA > Za prvo obiranje in predelavo v letošnji oljkarski sezoni, ki se začenja teden dni kasneje kot lani, so se odločili nekateri oljkarji, ki imajo zgodnejši maurino oziroma nasade bližje morju, septembrskega obiranja so se lotili tudi ponekod v Vipavski dolini.

Drevesa so v nižje ležečih oljčnikih skopo naložena, svoje so opravila velika temperaturna nihanja spomladi in v začetku poletja, kasneje še muha in suša, davek je šel tudi oljčnemu molju in pavjemu očesu.

Prva olja so sadežna, a precej grenkljata in pikantna. Poročila iz okolice Kopra govorijo o zelo pičlem pridelku, čeprav je za obiranje potrebno enako opreme, ljudi, energije in časa.

Na višjih legah nekoliko bolj v notranjosti Istre si obetajo boljšo letino. Drevesa najbolj razširjene sorte istrska belica so solidno naložena, leccino pa praviloma veliko slabše, a so precejšnje razlike med posameznimi legami.

Več odgovorov o zahtevni letini bo čez dva ali tri tedne, ko se bo sezona obiranja oljk začela na polno.


Najbolj brano