Na branje, jezike, življenje!

Bralna soba pri izolskem svetilniku in Manziolijeva palača sta prizorišči bralnega projekta Združenja evropskih kulturnih inštitutov v Sloveniji, ki vključuje skupna branja in srečanja z avtorji iz več držav. Bogat program sklenejo v nedeljo, na evropski dan jezikov.

Danes ob 17. uri bo avtor predstavil risoroman Na življenje!
Danes ob 17. uri bo avtor predstavil risoroman Na življenje! 

IZOLA > Združenje evropskih kulturnih inštitutov v Sloveniji - EUNIC Slovenija že od ponedeljka pri bralni sobi na izolskem svetilniku in v Manziolijevi palači prireja niz srečanj in pogovorov o knjigah, naslovljen EUNIC Reads - EUNIC bere. Program je del projekta Europe ReadR in sovpada s slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije. Mnogi dogodki so namenjeni otrokom - več jih pripravlja Mestna knjižnica Izola -, spet drugi odraslim, vsi pa imajo osnovne poudarke na treh temah, pomembnih, kot poudarjajo prireditelji, za evropske državljane: okolje, branje med različnimi generacijami (o prihodnosti branja) in jezikovna raznolikost. Na nekaterih sodelujejo tudi zanimivi tuji avtorji.

Od ponedeljka so obiskovalci lahko prisluhnili pogovorom z založnico Majo Jug Hartman in avtorico Barbaro Hanuš, s piscem Tizianom Fratusom in Stefanom Cerratijem, direktorjem Italijanskega inštituta v Ljubljani, ter z Davidom Aliago, mladim pisateljem, ki ob katalonščini in španščini govori tudi hebrejsko. Danes bodo v Manziolijevi palači ob 17. uri gostili francosko-belgijskega striparja, ki se podpisuje z vzdevkom L’Homme étoilé - Zvezdni človek. Njegovo delo Na življenje! so v prevodu Veronike Stabej izdali pri založbi Malinc. Strip je ustvaril zdravstveni tehnik v hospicu, v njem pripoveduje o vsakdanjem življenju in delu, “s svojo toplino dodaja življenje dnevom oskrbovancem, saj ne more dodati dni njihovemu življenju”. Na instagramu ima 170.000 sledilcev, zdaj je zaživel tudi v risoromanu.

Jutri se bo ob 17.30 v Manzioliju z dr. Salvatorjem Žitkom, avtorjem knjige Paul Valéry, pogovarjala dr. Lucija Čok, v soboto pa bosta ob 16.30 na vrsti branje in pogovor z dvojezično koroško avtorico Sabino Buchwald.

Najbogatejša bo nedelja, evropski dan jezikov: v bralni sobi bo že od jutra razstava Ostržek, ob 11. uri bodo nastopili Počeni škafi, ob 11.30 pa bo sledilo branje Ostržka v skoraj 40 jezikih, k čemur vabijo vse. Ob 15. uri bo pred bralno sobo pogovor z Miho Kovačem, nekdanjim urednikom in založnikom, avtorjem knjige Berem, da se poberem, beseda bo tekla o smislu branja. Ob 16.15 bo bralni teden sklenil igralec Blaž Šef z večjezičnim nastopom.

Pa še: na platformi Europe ReadR je na voljo izbor knjig iz evropskih držav v izvirniku in slovenskem prevodu - Slovenijo zastopa Jančarjevo Drevo brez imena.


Najbolj brano