Cimos prodal svojo poslovno stavbo

Cimos ni več lastnik poslovne stavbe na Cesti Marežganskega upora v Kopru. V podjetju so potrdili, da so stavbo prodali, kupca pa ne razkrivajo. “Ostajamo v najemu,” so dodali. “Da, Cimos je zdaj naš najemnik, stavbo smo kupili mi,” je naše informacije potrdil Gregor Verstovšek, prvi mož podjetja Avto Krka iz Ljubljane.

Cimos je svojo stavbo v Kopru prodal podjetju Avto Krka, a tam ostaja - v najemu ima približno polovico 
prostorov.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Cimos je svojo stavbo v Kopru prodal podjetju Avto Krka, a tam ostaja - v najemu ima približno polovico prostorov.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Cimos je letos prodal svoje proizvodne hale v Kopru podjetju AK Automotive, kjer izdelujejo sklope za avtomobilsko industrijo, nedavno pa je našel kupca tudi za tamkajšnjo poslovno stavbo. “Prodaja poslovne stavbe, kjer ostajamo v najemu, je del programa razdolžitve družbe.” so potrdili v Cimosu.

Plačali so 3,3 milijona evrov

Zdaj najemnino plačujejo novemu lastniku, podjetju Avto Krka. “Ponudila se nam je priložnost, Cimosovo stavbo smo kupili kot naložbo. Zanjo smo odšteli 3,3 milijona evrov,” je povedal Gregor Verstovšek, direktor podjetja Avto Krka, ki se ukvarja s tehničnimi pregledi za vozil, veliko pa tudi z nepremičninskimi posli. V lasti imajo stavbe predvsem v Ljubljani in na Štajerskem.

3,3

milijona evrov je podjetje Avto Krka plačala za Cimosovo poslovno stavbo

Pojasnil je še, da so s prodajalci stopili v kontakt preko posredniške nepremičninske družbe NAI Significant. Pogovori in pogajanja so trajali približno pol leta. Sprva je bilo v igri več interesentov. Za stavbo se je zanimalo sosednje podjetje AK Automotive, ki je od Cimos kupilo bližnje proizvodne hale, a so ocenili, da je cena previsoka. Tako je stavba na koncu pristala v rokah podjetja Avto Krka.

S Cimosom so se dogovorili za najem polovice prostorov. Tam zdaj dela približno 50 cimosovcev.

Gregor Verstovšek

direktor podjetja Avto Krka

“Stavbi pripada večje parkirišče. Ne bo problem najti najemnikov. V Kopru ni veliko poslovnih prostorov s parkiriščem.”

Polovica prostorov v zgradbi je praznih, namenjena je oddaji, a novi lastnik najemnikov še ni našel. Prihodnje leto se bodo lotili temeljite prenove, vključno z energetsko sanacijo. A ni nujno, da se bo cimosovci v tem času morali preseliti iz “svoje” stavbe. “Morda bomo prenavljali nadstropje za nadstropjem,” pravi Verstovšek. Ne dvomi pa, da ne bi dobili še drugih najemnikov. “Stavbi pripada večje parkirišče. Ne bo problem najti najemnikov. V Kopru ni veliko poslovnih prostorov s parkiriščem.”

Cimos je vse finančne upnike, tudi Družbo za upravljanje terjatev bank (Dutb), obvestil o nameri prodaje poslovne stavbe v Kopru. Ob soglasju finančnih upnikov so prodajo izpeljali junija. “Transakcija je imela pozitiven vpliv tudi na Dutb saj se je izpostavljenost do družbe znižala. Cimos redno odplačuje svoje obveznosti skladno s sporazumom,” so povedali v Dutb.

Bančni dolg Cimosa nižji za 15 milijonov evrov

V Cimosu pravijo, da je bilo letošnje leto zanje izjemno uspešno. “Bančni dolg bomo uspeli znižati za več kot 15 milijonov evrov ter tako prišli glede zadolženosti na nižjo raven, kot smo jo imeli pred izbruhom covida,” napovedujejo. Glede prodaje dohitevajo načrte, dobro jim kaže tudi za naprej.

Ocenjujejo, da bi lahko bilo celo bolje, če se ne bi nadaljevale težave z dobavami čipov (polprevodnikov). Avtomobilski proizvajalci še naprej sproti prilagajajo montažo svojih modelov glede na razpoložljivost čipov, spreminjajo svoje delovne čase, izbor modelov vozil ... S tem spreminjajo tudi napovedi svojih potreb dobaviteljem. V Cimosu poudarjajo, da je v tako hitro se spreminjajočih razmerah zelo težko optimalno planirati svojo proizvodnjo. “Poleg čipov pa se soočamo letos še z izrednimi skoki cen materialov, transporta ... To bo zelo verjetno vplivalo na našo maržo, s tem pa tudi na končni rezultat skupine.”


Najbolj brano