Danes se začne 59. Linhartovo srečanje

Po dvoletnem premoru se danes na oder Kulturnega doma Postojna vrača Linhartovo srečanje, najpomembnejši festival ljubiteljskih gledaliških skupin Slovenije in zamejstva. Do sobote se bo v tekmovalnem programu zvrstilo sedem predstav, ki se bodo potegovale za kipec matička, še ena pa bo na ogled v spremljevalnem delu.

 Šentjakobsko gledališče Ljubljana , ki je prejelo matička za najboljšo predstavo leta 2019, se bo  tokrat predstavilo s Strindbergovo dramo 
Pelikan, ki so jo na Šentjakobskem gledališkem odru kot prvo uprizorili pred natanko sto leti. Foto: Nada Žgank
Šentjakobsko gledališče Ljubljana , ki je prejelo matička za najboljšo predstavo leta 2019, se bo tokrat predstavilo s Strindbergovo dramo Pelikan, ki so jo na Šentjakobskem gledališkem odru kot prvo uprizorili pred natanko sto leti. Foto: Nada Žgank

POSTOJNA > “Le najvztrajnejšim in najiznajdljivejšim je v za ljubiteljsko gledališče izrazito neugodnih razmerah, ki jim je botrovala pandemija koronavirusa v zadnjih dveh sezonah, uspelo pripraviti in ohraniti predstave žive,” je letošnjim sodelujočim skupinam izrekel priznanje producent za gledališko in lutkovno dejavnost na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in obenem vodja festivala Jan Pirnat. Veseli ga, da se po lanski odpovedi - prvi v 60-letni zgodovini - festival letos ponovno vrača na oder Kulturnega doma Postojna.

Festival so predstavili (z leve): izvršna vodja festivala in vodja postojnske izpostave JSKD Silva Bajc, selektor srečanja Miha Golob, vodja festivala Jan Pirnat in postojnski župan Igor Marentič. Foto: Katja Kirn Vodopivec

Predstave so posneli

Epidemija je zdesetkala tudi število sodelujočih skupin. Od 150 predstav, kolikor jih tekmuje običajno, jih je letos ostala le še petina. Zaradi pandemičnih ukrepov pa je tudi sam izbor predstav potekal drugače kot prejšnja leta. Gledališki režiser iz državni selektor letošnjega srečanja Miha Golob si je vseh 32 sodelujočih predstav ogledal na video posnetkih. Čeprav so bile razlike v kakovosti posnetkov, to ni zmotilo izbora, je povedal Golob.

“Vse predstave dosegajo zavidljiv nivo kakovosti, kar je verjetno tudi posledica tega, da so se ohranile predstave društev in skupin, ki so najbolj vpeti v gledališko sceno in pri katerih vnema do gledališkega dela ni pojenjala,” je o izbrani deseterici predstav dejal Golob. Kot pravi, ni naključje, da sta dve največji ljubiteljski gledališki hiši, Gledališče Toneta Čufarja in Šentjakobsko gledališče, poslali kar šest predstav. “Hočem povedati, da je bila za manjša društva in skupine udeležba produkcijsko izjemno težko izvedljiva, saj nimajo zagotovljene tehnične in druge podpore.”

Od bulvarskih komedij do sodobnih kriminalk

Teme, s katerimi se ukvarjajo izbrane predstave, so sodobne, aktualne in provokativne, začinjene s pravo mero humorja, je še razkril Golob. Ker so žanrsko precej različne, od bulvarskih komedij do sodobnih kriminalk, bodo zadovoljile vse okuse.

Na odru postojnskega Kulturnega doma se jih bo do sobote zvrstilo sedem in ena v spremljevalnem programu, dve predstavi pa sta zaradi poškodb in drugih razlogov odpadli. Tako bodo gledalci prikrajšani za ogled Božanske komedije v izvedbi gledališča iz Slovenskih Konjic in kriminalke Pokovka KD Janez Jalen iz Notranjih Goric.

Kot prva bo danes ob 16. uri na sporedu črna komedija Vozi, Miško!, ki jo je po kultnem filmu Ko to tamo peva? (Kdo neki tam poje, 1980) scenarista Dušana Kovačeviča na oder postavilo Gledališče Toneta Čufarja Jesenice. Jeseničani se bodo predstavili še z igro Fetiš na puter avtorjev Nike Bergant, Saša Dudiča in Gregorja Robiča. Z dvema predstavama bo nastopilo tudi Šentjakobsko gledališče Ljubljana, ki je prejemnik matička za najboljšo predstavo leta 2019; že danes s Strindbergovo dramo Pelikan, ki so jo na Šentjakobskem gledališkem odru kot prvo uprizorili pred natanko sto leti, v soboto pa še s komedijo Resno moteniLaurenta Baffieja. Italijanska zamejska Dramska družina F. B. Sedej se predstavlja z igro Ime po literarni predlogi M. Delaporteja in A. de La Patellièra, Loški oder Škofja Loka prinaša sodobno Antigono v New Yorku, KUD Vesel Teater Dolenjske Toplice pa je po literarni predlogi Žige Valetiča na oder postavilo komedijo Trgovina s samomorilskimi pripomočki. V spremljevalnem programu bo zasedba Bajate uprizorila glasbeno-pripovedovalsko predstavo za odrasle Do konca svojih dni.

O prejemnikih matička za najboljšo predstavo v celoti in treh za izstopajoče dosežke bo odločala žirija, ki jo sestavljajo gledališka režiserka Tatjana Peršuh, dramaturginja Zala Dobovšek in dramska igralka Marijana Brecelj.

Poleg nagrad matiček bodo organizatorji podelili še Linhartove listine in Linhartove plakete za leti 2019 in 2020 ter jubilejno zlato priznanje, ki ga bo prejela dolgoletna kulturna delavka in gledališka režiserka Marjana Hočevar iz Ivančne Gorice.

Župan Igor Marentič zagotavlja, da bo postojnska občina festivalu še naprej nudila gostoljubje in domačnost, za prihodnje leto pa napoveduje okrepitev tehnične opreme v Kulturnem domu.


Najbolj brano