Praznik Slovencev sredi Trsta

Z nastopom združenih godb Slovencev v Italiji se je v nedeljo zvečer v Trstu zaključil 6. Slofest, festival Slovencev v Italiji. V treh dneh se je na osrednjem prizorišču, na Trgu sv. Antona sredi Trsta, zvrstilo več kot 40 dogodkov, med njimi nekaj tehtnih okroglih miz, na stojnicah so se predstavljala slovenska društva, predvsem pa so bili Slovenci vsem mimoidočim na voljo za klepet, za odgovore iz prve roke.

Tri dni so bili Slovenci sredi mesta na voljo vsem, da se z njimi 
pogovorijo, spoznajo njihovo delovanje ... Foto: Marica Uršič Zupan
Tri dni so bili Slovenci sredi mesta na voljo vsem, da se z njimi pogovorijo, spoznajo njihovo delovanje ... Foto: Marica Uršič Zupan

TRST > Čeprav se bodo nekateri spremljevalni dogodki letošnjega Slofesta še zvrstili v prihodnjih dneh, se je osrednje dogajanje zaključilo v nedeljo zvečer, ko so na stopnicah cerkve sv. Antona zaigrali člani pihalnih orkestrov Breg, Ricmanje in Kras - Doberdob ter godbenih društev s Proseka in Viktor Parma iz Trebč. Množica prisotnih je navdušeno ploskala v ritmih koračnic in optimizma, s katerimi je Slofest zaključila tudi predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi. “Slofest je praznik veselja, je praznik vsakega, ki pride k nam,” je poudarila in se obenem zahvalila številnim mladim prostovoljcem, ki so zahtevno prireditev pomagali izvesti res zgledno.

Pihalni orkestri in godbe so letos zaradi epidemije nastopili v manjšem številu, a nedeljski večer je bil kljub temu navdušujoč. Foto: Marica Uršič Zupan

“Trst je tudi naš”

Za festival jim je ob zaključku čestitala tudi senatorka v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc in poudarila, da je Slofest še enkrat dokazal izjemno pestrost dejavnosti Slovencev v Italiji, podčrtal njihovo ži-vost tudi v mestu in pokazal, “da je Trst tudi naš,” kot je sklenila nagovor.

Senatorka Tatjana Rojc je podčrtala pomen prisotnosti Slovencev v Trstu. Foto: Marica Uršič Zupan

Že na opoldanski okrogli mizi o ženskah in meji, katerega soorganizatorja sta bila Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij, je predsednica SKGZ Ksenija Dobrila izpostavila tudi aktualnost vsebin, s katerimi je nagovarjal letošnji Slofest, saj so prav v času epidemije covida-19 prav prebivalci ob meji najbolj čutili posledice zaprtja meje in zato pozvali oblasti v Sloveniji in Italiji, da ohranita mobilnost obmejnega prostora, krovni organizacijo Slovencev v Italiji pa sta se pridružili tudi pozivu filozofov ustanovam EU, da ohranijo meje čim bolj pretočne. Tudi Dobrila je zaključila optimistično: “Kot narodna skupnost smo v zadnjih tednih zabeležili pomembne dogodke, kar kaže, da prihajamo iz temačne dobe. Razlog za zadovoljstvo je tudi dejstvo, da je Zveza slovenskih kulturnih društev zmogla premagati vse ovire in organizirati ta roj dogodkov družbenega pojavljanja, da smo ponovno na okopih razsvetljenstva, da prežarjeni s pozitivno energijo vstopamo v prihodnost.”

“Kdo pravi, da mladi nimajo volje do dela!? Ti naši prostovoljci, ki so nam pomagali izpeljati festival, so dokaz, da jim lahko zaupamo,” je v nedeljo zvečer poudarila predsednica ZSKD Živka Persi (z mikrofonom). Foto: Marica Uršič Zupan

Večjezičnost daje Trstu bogastvo in lepoto

Optimistično je zbrane ob petkovem začetku nagovoril tudi tržaški župan Roberto Dipiazza, ki je prisotnim namenil tudi pozdrava v slovenščini: “Dober večer vsem” in “Dragi prijatelji Slovenci” ter dejal, da ima Trst rad prav zato, ker je večkulturno mesto.

Državni sekretar za Slovence v zamejstvu in po svetu Dejan Valentinčič pa je ob odprtju festivala poudaril predvsem veselje, da je s Slofestom slovenska kultura na tako viden način prisotna v središču Trsta, kjer je doma že stoletja in tisočletja. Spomnil je tudi, da se v EU začenja sedemletno obdobje novih projektov, v katerih ima pomembno težo tudi čez-mejnost. “Toda ti projekti ne smejo biti le tehnični, sadove bodo obrodili samo, če bo šlo za sodelovanje ljudi, ki se med seboj poznajo in čutijo,” je dejal in dodal, da je Trst lep prav zato, ker je večkulturno in večjezično mesto.


Komentar novinarja

Marica Uršič Zupan

Moč in bogastvo manjšine

Slofest, festival Slovencev v Italiji, je ta konec tedna sredi Trsta že šestič zapored združil množico Slovencev iz Kanalske doline in Rezije, z videmskega in goriškega konca, s Krasa, iz Brega in iz Trsta. Šestič zapored so prišli v mesto, med ljudi, med someščane, soobčane, sodržavljane, da bi jih slednji lahko spoznali kot sebi enake, čeprav govorijo drug jezik in pojejo drugačne pesmi. Na trgu, kjer za vstop ni potrebno imeti vstopnice, kjer traja stik lahko le nekaj minut, je to lažje....

Preberi več

Najbolj brano