Nova zvonova ob 470-letnici župnije Marezige

V nedeljo je bil za Marezige velik dan, saj so slovesno posvetili in predali namenu nova zvonova v vaški cerkvi. S tem so zaključili praznovanja ob 470. obletnici ustanovitve župnije Marezige.

Nova zvonova je blagoslovil škof Jurij Bizjak (v sredini). V ozadju je 
vidna prenovljena fasada cerkve.
Nova zvonova je blagoslovil škof Jurij Bizjak (v sredini). V ozadju je vidna prenovljena fasada cerkve.  

MAREZIGE > Marežganska cerkev sv. Križa je v zadnjih letih doživela temeljito prenovo. Najprej so leta 2018 obnovili zvonik, naslednje leto so elektrificirali stara zvonova, saj je bila to še predzadnja župnijska cerkev v Sloveniji z neeletrificiranim zvonenjem. Lani so začeli z obnovo fasade, ki so jo končali letos, od nedelje dalje pa iz zvonika donijo zvoki dveh novih zvonov.

Marežganski župnik Martin Šuštar ob cerkvenih zvonovih (v sredini je še stari zvon).

Župnija Marezige je bila ustanovljena z dekretom škofa 24. aprila 1551, ko so prebivalci obljubili, da bodo vzdrževali župnika.

V teh čudnih koronskih časih je tudi takšna pridobitev za krajane in vse bolj številne turiste blagodejna.

“Mali stari zvon smo predali v drugo cerkev, v žalski livarni, edini tovrstni v Sloveniji, pa smo naročili dva nova zvonova,” pravi domači župnik Martin Šuštar. Ker je sam tudi kolavdator orgel in zvonov v koprski škofiji, še kako drži trditev, da kovačeva kobila odslej ne bo več bosa. Mali zvon v tonu B1 tehta 338 kilogramov, večji zvon v tonu F1 in s premerom 1128 milimetrov pa tehta 798 kilogramov. V nedeljo jih je ob spremstvu osmih duhovnikov blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak.

Po blagoslovu so zvonova z dvigalom dvignili v zvonik.

Skupna investicija prenove fasade in novih zvonov je znašala 77.000 evrov. Investicija je bila možna zato, ker ima župnija razpršene vire financiranja. V lasti ima namreč tudi nekaj zemljišč, saj bi bilo samo z darovi vernikov takšen zalogaj nemogoče uresničiti. Kot zanimivost velja omeniti, da so denar za investicijo darovali tudi ateisti.

Ob stoletnici marežganskega upora in 470. obletnici ustanovitve župnije Marezige je založba Libris izdala tudi obsežno monografijo, ki jo bodo predstavili danes, ob 18. uri, na razgledni ploščadi v Marezigah. Monografijo je uredila Adelina Pahor, v njej pa je obdelan razvoj Marezig in okoliških vasi v vseh zgodovinskih obdobjih.


Najbolj brano