Za znanje se je vredno potruditi

Kulturni program, osvetlitev pomena prve slovenske realke iz leta 1901 in znanja, so bili rdeča nit slavja 120. obletnice naše prve srednje šole s slovenskim učnim jezikom. Ob ravnateljici Gimnazije Karmen Vidmar sta se šolski tradiciji poklonila prva moža Hidrie in Kolektorja - dr. Iztok Seljak in Stojan Petrič.

Novoodprta učilnica na prostem utegne zaradi skromne podpore 
sponzorjev  ostati največja pridobitev za dijake ob 120. obletnici 
prve slovenske realke.  Foto: Saša Dragoš
Novoodprta učilnica na prostem utegne zaradi skromne podpore sponzorjev ostati največja pridobitev za dijake ob 120. obletnici prve slovenske realke.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Čas je, da se v Idriji ponovno zgodi nekaj prebojnega,” je z mislijo na pogumno, za ves narod pomembno oblikovanje prve slovenske realke leta 1901, ocenil prvi mož Hidrie dr. Iztok Seljak. Pritegnil mu je prvak Kolektorja Stojan Petrič. Ravnateljica naslednice - Gimnazije Jurija Vege - Karmen Vidmar - pa je opozorila na izgubljanje pomena gimnazij.

“Za znanje se je vredno potruditi,” je prepričana Vidmarjeva. Gimnazijci so jubilantki pripravili glasbeni, pevski in plesni poklon. Z likoma župana Dragotina Lapajneta, pod katerim je bila realka oblikovana, in meščanke tehnološko napredne Idrije iz bodočega leta 2901, pa so se poklonili pogumu, znanju in vrednotam, ki krasijo idrijsko šolstvo. Razstavo likovnih del in fotografij so postavili v grajski galeriji in v novi učilnici na prostem. Nastop so zaključili s priporočilom, naslovom ene od skladb “Misli dobro in modro”,

Karmen Vidmar je orisala zgodovino realke in naslednice gimnazije, ki skupaj s splošnim znanjem zgublja pomen. Zato je iz rekordnega 401 dijaka upadla na letošnjih 196. “Mi dijake pripravljamo na poklice prihodnosti,” je zagotovila. “Ni nam vseeno v kakšnem okolju živimo, zlasti ne za znanje,” je skupaj z dr. Seljakom podporo šoli obljubil Petrič.

Ob jubileju realke podpore ni bilo dovolj, da bi posneli film o prvi slovenski realki, ki jo je med letoma 1901 - 1926 obiskovalo okrog tisoč dijakov. Ker je bila slaba polovica iz Idrijskega, preostali pa iz vseh slovensko govorečih predelov, nosi narodni pomen. Že pripravljen scenarij za film Dušana Moravca bi z njim seznanil Slovence in promoviral tudi gimnazijo.


Najbolj brano