Podobe zmajev, kač, čarovnic in mitoloških bitij iz notranjskih gozdov

V postojnski knjižnici Bena Zupančiča do 7. oktobra svoje lesene skulpture in izdelke razstavlja Ivan Najger iz Dolenje vasi pri Cerknici.

 Foto: Katja Kirn Vodopivec
Foto: Katja Kirn Vodopivec

POSTOJNA > Mojster obdelave, restavriranja in oblikovanja lesa je z lesom tesno povezan že od zgodnje mladosti. Navdihujejo ga Javorniški gozdovi, kjer tudi najraje preživlja svoj prosti čas. Tam na dolgih sprehodih vedno znova odkriva nenavadne oblike ostankov dreves, štorov, kosov debel, vej in korenin, ki jim izdolbe ali vdela novo podobo, vdahne sporočilo ali doda določeno funkcionalnost.

Ustvarja iz različnih vrst odpadnega lesa, od smreke, jelke, bukve, gabra do oreha. Najger prisluhne izvornim oblikam narave in jih s svojim posegom domišljeno nadgradi tudi z zahtevnejšimi rezbarskimi posegi. Iz odpadlega lesa tako zaživijo pravljične podobe zmajev, kač, ptičev, raznih mitoloških in gozdnih bitij, čarovnic z Javornikov, figur, mask in obrazov.

“V navidezni grobosti prvobitnih oblik pa je izražena tudi vsa pretanjenost, občutljivost in ekspresivno poetična širina,” so zapisali v predstavitvenem letaku.

Njegova bogata zbirka obsega najrazličnejše impresivne lesene skulpture in izdelke, od umetniško dekorativnih do uporabnih, kot so sklede in kuhinjske deske. Na svoji domačiji je nedavno odprl tudi galerijo.


Najbolj brano