Dolgo vrhunsko športno poletje

Za slovenskim, pa tudi primorskim športom je res izjemno športno poletje. Junija so nas s četrtim mestom v svetovni ligi narodov razveselili odbojkarji. K dosežku so prispevali svoj znoj tudi Primorci Mitja Gasparini, Dejan Vinčić in Jani Kovačič. Julija je kolesar Tadej Pogačar drugič osvojil kolesarski Tour, košarkarji pa so se uvrstili na olimpijske igre, kjer so bili nato četrti. Avgusta nam je olimpijski Tokio prinesel veliko - med drugim zlata odličja kolesarja Primoža Rogliča, plezalke Janje Garnbret in kanuista Benjamina Savška. September je bil sprva kolesarsko - kajakaški - z zmago Rogliča na dirki po Španiji in z drugim mestom kajakaša Petra Kauzerja v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tik pred iztekom koledarskega poletja pa so za češnjo na torti konec tedna spet poskrbeli naši odbojkarji - z že tretjo uvrstitvijo v finale evropskih prvenstev. Tokrat so na Poljskem pod udarci Slovencev padli tudi domačini - aktualni svetovni prvaki.

Del mozaika tega izjemnega odbojkarskega uspeha sta bila spet Jani Kovačič in Dejan Vinčić. Pred tekmo s Poljsko so tamkajšnji novinarji med drugim spraševali slovenskega kapetana Tineta Urnauta, kako je mogoče, da ima dva milijona Slovencev takšne športne uspehe? Urnaut je odgovoril, da morda zato, ker se v Sloveniji veliko otrok kakovostno ukvarja s športom.

Športu naj država denarno dodatno pomaga, zasebne vlagatelje pa privablja z davčnimi olajšavami. Brez tega se bodo letošnji dosežki nadaljevali le še s spomini.

Ob nazdravljanju odbojkarskim in (upajmo) kmalu še drugim novim uspehom ne smemo pozabiti, da slovenski šport ne bi bil tako visoko brez kakovostnega sistema šolske športne vzgoje, ki nam ga zavidajo celo v Italiji, od koder smo sicer uspešno uvozili vrhunsko odbojkarsko trenersko znanje. Brez dobro izobraženih učiteljev, trenerjev in brez včasih brezmejno predanih športnih delavcev, ki ustvarjajo bazo, ter brez odprtosti v svet pri iskanju in uveljavljanju novih znanj v klubih in mnogih panožnih zvezah Slovenci ne bi bili tako visoko.

Ko bodo minila protokolarna fotografiranja, na kateri se politiki radi pokažejo, bo zanje nastopil čas, da športu namenijo več delovnega časa. Strokovnjaki opozarjajo, da je obdobje omejitev športa v času pandemije covida-19 pustilo na gibalnih sposobnostih otrok hude posledice in bo tudi tu nujno zagnati program okrevanja. Vrhunskemu športu bo treba z javnim denarjem dodatno pomagati, zasebne vlagatelje pa privabiti z novimi davčnimi olajšavami. Če vsega naštetega ne bo, se bomo na uspehe tega poletja kmalu spominjali le še z veliko nostalgije.


Preberite še


Najbolj brano