V novi številki Primorskih novic preberite

Devet let po rojstvu akcije in nekoliko manj po začetku osveščanja voznikov odgovorni ugotavljajo, da se je reševalni pas na avtocestah dobro prijel. Težavi sta le prepočasnost oblikovanja pasu in kronično izogibanje odstavnemu pasu. Vozniki še vedno niso ponotranjili, da bi se morali umakniti v hipu, ko se ustavijo, in k robu asfalta, ne glede na pasove.

Primer “sprehoda” sredi reševalnega pasu, ki so ga zasledili na 
Zavodu za reševalni pas  Foto: Zavod reševalni pas
Primer “sprehoda” sredi reševalnega pasu, ki so ga zasledili na Zavodu za reševalni pas  Foto: Zavod reševalni pas

V državni upravi ne bodo več imeli T-ja

Vlada je z delno spremembo odloka dodala še nekaj izjem pri ukrepanju za zajezitev epidemije covida-19. Hkrati je določila, da bodo morali zaposleni v državni upravi s prvim oktobrom izpolnjevati zgolj pogoja preboleli ali cepljeni, če bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca. Testiranje ne bo več dovolj, zaradi česar so sindikati že izrazili nestrinjanje.

Zastopniki bolnikovih pravic o pogoju PCT za obisk zdravnika

Pogoj PCT za vse zdravstvene storitve so zdravstveni zavodi po odredbi vlade primorani spoštovati in so vzpostavili sisteme kontrol, a dodajajo, da se ga ne bodo držali kot pijanec plota. Kako ga ocenjujejo zastopniki bolnikovih pravic Dušan Žorž za severno Primorsko, Jožica Trošt Krušec za južno Primorsko in Duša Hlade Zore za ljubljansko območje?

Inkubator v Velikem Otoku je že zapolnjen

Na sedežu podjetniškega inkubatorja Perspektiva v Velikem Otoku so vse razpoložljive prostore že zapolnila mlada podjetja. Enajstim podjetnikom se bosta do konca septembra pridružili še dve novi podjetji. Občina Postojna pa medtem ureja enajst novih pisarn, ki bodo na voljo do konca leta.

Tolmin bo imel sodoben stadion

Gledalci bodo prihodnje leto dogodke na stadionu v Brajdi spremljali s pokrite tribune. Gradbinci pripravljajo teren, pod tribuno bo prostor za garderobe, vzdrževalce ... Za 2,2 milijona evrov težko naložbo bosta prispevali denar tudi fundacija za šport in nogometna zveza. “To bo zelo pomembna pridobitev,” pravi direktor zavoda KŠM Branko Velišček.

Na območju koprske policijske uprave osem odstotkov več nezakonitih prehodov meje

Čeprav se je število ilegalnih prebežnikov, ki so jih policisti prijeli do konca avgusta v Sloveniji, v primerjavi z lanskim letom zmanjšalo za 43 odstotkov, so statistični podatki za območje koprske uprave drugačni. V prvih osmih mesecih so namreč prestregli dobrih osem odstotkov nezakonitih migrantov več kot v enakem obdobju lanskega leta.

Kako skozi zid svetovnih prvakov?

Konec tedna bo v poljskih Katovicah prinesel končne odločitve na moškem odbojkarskem prvenstvu. V prvem jutrišnjem polfinalu bo ob 17.30 Slovenija igrala z aktualno svetovno prvakinjo Poljsko. Boji za odličja bodo v nedeljo.

Triatlonci so spet zasedli Istro

Tretji triatlon I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria se bo pričel v nedeljo ob 9. uri na koprski mestni plaži. Kljub številnim dodatnim zapletom zaradi pandemije novega koronavirusa se vseeno obeta množična mednarodna udeležba z 850 tekmovalci iz 43 držav.

Vinilke in kraft za glasbene in pivopivske gurmane

V Kopru od začetka septembra utripa košček Berlina. Prodajaln, kakršna je Biradiski, ki je našla svoj prostor na koprski Ogrlici, je v nemški metropoli na pretek, v Sloveniji, sploh pa v slovenski Istri, pa je takšen koncept trgovine popolna novost. V njej (in v njenem imenu) se družijo izbrani zvarki domačih in tujih mikropivovarjev ter vinilni nosilci kakovostne glasbe.

Vreme je nagajalo, oljkarska letina bo pičla

Vsaka oljkarska letina ima svoje posebnosti, ki pa so močno odvisne od vpliva vseh dejavnikov predhodnih let. Zadnja leta se pričenja z obiranjem oljk zelo zgodaj in lansko leto so prve oljarne pričele z delom že okoli 20. septembra. V oljarne so se zapodili pridelovalci, ki ne sprašujejo oljarjev zgolj to, koliko “hitavajo”, ampak želijo ponuditi potrošniku sveža in aromatična olja, ki bodo stabilna vsaj 18 mesecev.


Najbolj brano