V državni upravi le še P in C, PCT-pogoj ni potreben za mlajše od 15 let

Od sobote pogoja PCT ne bo treba več izpolnjevati mlajšim od 15 let, dodane so še nekatere izjeme, denimo oskrba na bencinskih servisih, a le za osebe v tranzitu. S 1. oktobrom pa bodo morali zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni. To ne bo veljalo za šolstvo.

Minister za zdravje Janez Poklukar Foto: Nik Jevsnik/STA
Minister za zdravje Janez Poklukar Foto: Nik Jevsnik/STA

SLOVENIJA > Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, je med izjeme, ki jim ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT, vlada dodala osebe, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, uporabnike zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje ali testiranje. “Dodatne okoliščine, znotraj katerih ni potrebno izpoljnjevati PCT pogojev, so, ko gre za nujne zdravstvene in socialne primere,” je dodal.

Delta po kužnosti primerljiva z ošpicami

“Pogoj CPT uvajamo zaradi resnosti položaja, ki se hitro poslabšuje. V preteklem tednu je umrlo 15 ljudi, včeraj še 6, skupaj 21. Najmlajši umrli je imel nekaj nad 60 let. Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 348 oseb, 250 zdravljenje s kisikom. Največ pozitivnih primerov potrdimo v starostni kategoriji 5-14 let. Med nami kroži veliko bolj virulentna različica, poimenovana delta, ki je po kužnosti primerljiva z ošpicami. Preko zime se bo skorajda vsak srečal z virusom,” opozarja Poklukar.

Komu ni treba izpolnjevati pogoja PCT

> osebam, ki so mlajše od 15 let, in osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji,

> osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka ali učenca v varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane,

> uporabnikom zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje proti covidu-19 ali testiranje na prisotnost virusa sars-cov-2,

> uporabnikom poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice,

> učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom,

> osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter,

> osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2. ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

V državni upravi le še pogoja P in C

Za zaposlene v državni upravi bosta od 1. novembra za opravljanje dela veljala zgolj pogoja P in C. Kdor ni prebolel covida-19, se bodo tako moral cepiti. Tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti in imajo zdravniško potrdilo, se bodo lahko še naprej testirali, predvideno je tudi delo od doma, če je le mogoče. Če dela na domu ni mogoče organizirati, bo delodajalec lahko ukrepal v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja.

Med izjeme od obveznega izpolnjevanja pogoja PCT za oskrbo na bencinskih servisih so uvrščene le osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje, so za STA naknadno povedali na ministrstvu za gospodarstvo.

V državno upravo med drugim spadajo zaposleni na ministrstvih, v vladnih službah, na upravnih enotah ali pri organih v sestavi, kot so policija, vojska, inšpekcijske službe ter nekatere direkcije in agencije.

Kot je na novinarski konferenci dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, morajo zaposleni v državni upravi do prvega oktobra sprejeti prvi odmerek cepiva, najkasneje do prvega novembra pa morajo biti polno cepljeni. V prehodnem obdobju bo tako “dovolj časa, da se prilagodi in organizira delo in da damo čas tistim, ki se želijo cepiti,” je dodal Koritnik.

“Cepivo ni sovražnik”

“Nujno je, da se cepimo. To je edini način, da prekinemo ta krog epidemije. Če se cepimo, bo naš organizem imel izoblikovana protitelesa, s čimer bo potek bolezni v veliki večini zelo blag. Cepivo ni sovražnik, ni strup. Pristopite k cepljenju. Zaupajte znanosti in tehnologiji,” je pozval minister Poklukar. K cepljenju je posebej pozval mlade ženske in zatrdil, da stroka poudarja, da cepljenje ne vpliva na plodnost.

Cepivo Janssen je pošlo

Doslej je bilo v Sloveniji uporabljenih dva milijona odmerkov cepiv. Včeraj so cepili kar 19.160 ljudi. Trenutno je v državi na zalogi skupaj 718.600 cepiv proti covidu-19. Danes je pošlo cepivo proizvajalca Johnson & Johnson. Težava je v tem, da v preteklih tednih niso prejemali rednih dobav tega cepiva, a s prihodnjim tednom pričakujejo redne dobave po 21.600 odmerkov na teden.

Krek: Ob takem trendu konec septembra po 2000 okužb na dan

Če se bo trenutni trend naraščanja števila okužb nadaljeval, lahko do konca septembra pričakujemo do 2000 potrjenih okužb z novim koronavirusom na dan, je danes napovedal direktor NIJZ Milan Krek. Konec septembra se pričakuje, da bo med 120 in 150 zasedenih intenzivnih postelj s covidnimi bolniki. V bolnišnicah trenutno zdravijo 348 covidnih bolnikov, od tega 86 na intenzivnih oddelkih. Meja vzdržnosti zdravstva je pri 160 zasedenih intenzivnih posteljah s covidnimi bolniki, po Krekovih ocenah bo takrat, ko jih bo več, situacija krizna.

Kot je navedel, reprodukcijsko število trenutno znaša 1,28, kar pomeni, da “ni kaj lepega za napovedati v tem trenutku”. Upa, da se bo krivulja epidemije vendarle umirila. Po najbolj optimistični verziji bi lahko vrh tega vala epidemije dosegli sredi oktobra.

Število okužb narašča tudi med osebami, starejšimi od 65 let, ki so najbolj občutljive za prebolevanje covida-19. Pred dvema dnevoma so med to populacijo potrdili 112 okužb, hospitalizacija med starejšimi od 65 let je bistveno pogostejša in se približuje 20 odstotkom.


Najbolj brano