Neandertalci za volanom

Devet let od njegove deklarativne uvedbe se je reševalni pas na avtocestah in hitrih cestah dobro prijel. Tako ugotavljajo pristojni, tako opažamo vozniki, ki se znajdemo v gneči na naših avtocestah. Nekaj let smo torej potrebovali, da osvojimo novo prakso, ki skrajšuje prihod reševalcev in rešuje življenja. Prakso umikanja desno in levo, da med dvema zabasanima pasovoma ustvarimo dovolj prostora za policiste, gasilce, reševalce, Darsovce...

No, iskreno povedano, pravega reševalnega pasu še vedno ne znamo ustvariti, saj si vozniki na voznem pasu ne upaj(m)o zapeljati na rob odstavnega, ampak se kvečjemu stiskamo k ali rahlo čez črto med voznim in odstavnim pasom. Tako vedenje je posledica desetletja trajajoče nespametne indoktrinacije, da mora biti odstavni pas prost. Za koga? Za ministra, ki po njem prehiteva kolono? Za en pokvarjen kamion od Kopra do Ljubljane? Neumnost, s katero so nas bombardirali v šolah in ki so jo zagovarjali tudi prva leta uvedbe reševalnega pasu, dokazuje, kako globoko v podzavest lahko prodre cestno pravilo. Pa če je pametno ali neumno.

Ja, tudi neandertalci za volanom so med nami, sodobna tehnika, policija in javnost pa jim mora ustvariti reševalni pas k strpnosti in sočutju. Povejte jim to, ko jih boste prijavili policistom.

Praksa oblikovanja reševalnega pasu nas torej lahko veseli, saj je dokaz nove stopnje naše civiliziranosti na cestah. Zato nas mora toliko bolj žalostiti tistih nekaj odstotkov nesramnih, brezobzirnih in sebičnih voznikov, ki reševalni ali odstavni pas izkoriščajo, da prehitijo vso gnečo. Ti bi razumeli samo eno: če bi sami ležali v razbitinah svojega avta, pomoči pa ne bi bilo od nikoder. Ker bi se reševalci prebijali mimo njim podobnim sebičnih voznikov.

Ampak ti, lahko bi jim rekli neandertalci za volanom, tega ne pomislijo. In ne bodo nikoli pomislili. Dokler jih ne bo enkrat, dvakrat, trikrat, ujela kamera, radar, policist. In takrat jih bo civilizirala kazen, ne pa zavedanje, da lahko s svojim obnašanjem pomagajo človeku. Neandertalcev za volanom k sreči ni veliko, vendar je čisto vsak preveč. Zaradi dotika z ogledalom je en tak poleti na Krku z udarcem ubil nemškega turista. Kod se je tisočletja civiliziranja človeške rase izgubljala njegova vest in vest njegovih prednikov, da se je leta 2021 zaradi ušivega avtomobilskega ogledala spremenil v zver in ubil človeka?

Ja, tudi neandertalci za volanom so med nami, sodobna tehnika, policija in splošna javnost pa jim mora ustvariti reševalni pas k strpnosti in sočutju. Povejte jim to, ko jih boste naslednjič s svojim avtom blokirali med prehitevanjem po odstavnem ali reševalnem pasu ali pa jih vsaj slikali in prijavili policistom.


Preberite še


Najbolj brano