Na ponovni poziv za ustavnega sodnika so se prijavili tudi Starman, Svetlič in Teršek

Na ponovni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za prosto mesto ustavnega sodnika so prispeli štirje predlogi. Na poziv so se prijavili Franci Ježek, Marko Starman, Rok Svetlič in Andraž Teršek. Pahor se bo o prijavah posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter izbral kandidata, nato pa sledi glasovanje v DZ.

Na ponovni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za prosto 
mesto ustavnega sodnika so prispeli štirje predlogi.  Foto: Tina Kosec
Na ponovni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za prosto mesto ustavnega sodnika so prispeli štirje predlogi.  Foto: Tina Kosec

LJUBLJANA > Pahor ocenjuje, da bo treba na posvetovanjih še posebej temeljito in skrbno ugotavljati možnosti za zadostno podporo in uspeh kandidature, saj do zdaj ni uspel še nihče v treh poskusih, so v predsednikovem uradu zapisali v sporočilu za javnost.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata ali več kandidatov.

Pahor je v prejšnjem krogu predlagal Janeza Kranjca, ki je na glasovanju v DZ prejel 45 glasov, torej en glas premalo. V drugem krogu je predlagal Anžeta Erbežnika, ki je prejel 44 glasov, v prvem krogu pa Andraža Terška, ki je prejel še dva glasova manj.

Če bo tokratni kandidat potrjen, bo nasledil ustavno sodnico Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel že julija lani.


Najbolj brano