Izgredi, dragoceno darilo režimu

V dobrih starih časih je bil vandalizem domena huliganov in nogometnih navijačev, spodobnim ljudem je bil stik z njim bolj ali manj prihranjen. A kot smo nazadnje videli v sredo zvečer v središču Ljubljane, se časi spreminjajo. Shod ljudi, nezadovoljnih z vladnim zaostrovanjem PCT pogoja, so proti koncu ugrabili izgredniki in gledali smo prizore, ki smo jih nazadnje videli novembra lani, prej pa kar dolgo ne.

Težko rečemo, da je bil sredin razvoj dogodkov popolno presenečenje. Daleč od tega. Kaj pa smo pričakovali po tistem, ko je v zadnjih nekaj tednih najprej predsednik vlade na Kredarici slišal nekaj krepkih na svoj račun, potem pa so pravičniki zasedli studio RTV Slovenija? Če je kdo mislil, da se bodo stvari umirile, je seveda nepoboljšljiv naivnež. Nič se ne bo umirilo, še slabše bo. Malo s(m)o se zgražali, zmajevali z glavo in šli po svojih opravkih - do naslednjega napada. Ker če lahko oni, zakaj ne bi tudi mi, si bodo naslednjič rekli ti ali oni, in zgrabili za kocko, ki bo ravno pri roki. Ali pa, kot smo nazadnje spremljali prav tako v sredo v Postojni, malo motili sejo občinskega sveta. Ker smo nezadovoljni, smemo vse? Ne ravno - a v Sloveniji očitno da.

Komu sredini in podobni dogodki koristijo v prvi vrsti? Seveda, nasprotnikom protestnikov. Konkretno, vladi. Režimu.

Delati enačaj med rednimi petkovimi protesti in tem, kar se je zgodilo v sredo, je seveda smešno. Petkovi protestniki so se nasilju praviloma izogibali - so ga bili pa od policije deležni. Novembra lani in v sredo so nasilneži proteste očitno ugrabili in s tem dali policiji povod za ukrepanje.

In s tem pridemo do odgovora na vprašanje, komu ta in podobni dogodki koristijo v prvi vrsti? Seveda, nasprotnikom protestnikov. Konkretno, vladi. Režimu. Še bolj konkretno, policijskemu ministru Hojsu in direktorju policije Olaju. Vsak izgred jim(a) ponudi povod za to, da preverita zaloge solzilca in napeljavo v vozilu z vodnim topom. Predvsem pa vladi in sopotnikom ponudi novo priložnost, da protestnike poimenujejo za izgrednike, leve fašiste in kar je še teh oznak, in naprej snujejo svoje zaostritve zakonodaje.

Če se sredin in podobni dogodki ne bi zgodili, bi si jih moral režim izmisliti, da bi lažje dobil povod za obračun z nasprotniki. Zgodovina 20. stoletja pozna vsaj en takšen primer. Demokratični pol družbe mora poskrbeti, da bo takšnih povodov čim manj - oblast se sama ne bo omejila. Žal.


Preberite še


Najbolj brano