Zmagovalno poletje Amalije s kokoškami

Primož Rojc iz Dolnjega Zemona pri Ilirski Bistrici je včeraj na sedežu Primorskih novic prevzel prvo nagrado natečaja Poletni škljoc. Fotografija Tudi to je poletje mu je prinesla pametno uro Prixton SW41.

Prva nagrada Poletnega škljoca, pametna ura Prixton SW41, je od 
včeraj v rokah njenega novega lastnika, Primoža Rojca iz Dolnjega 
Zemona. Foto: Danijel Cek
Prva nagrada Poletnega škljoca, pametna ura Prixton SW41, je od včeraj v rokah njenega novega lastnika, Primoža Rojca iz Dolnjega Zemona. Foto: Danijel Cek

KOPER > Na zmagovalnem posnetku je dveletna hči Primoža Rojca Amalija, ki iz kamnitega korita - izklesal ga je Rojc sam - zajema vodo za kokoši. “Fotografsko uravnotežen posnetek z izrazitim pridihom življenja” je komisijo prepričal “zaradi njegove poletne drugačnosti ter izrazne dinamike v njem”.

Pametne ure se bo, kot kaže, najbolj razveselil 12-letni Leander, najstarejši izmed štirih Rojčevih otrok. “Že nekaj dni me sprašuje, ali sem že šel po nagrado,” se je ob njenem prevzemu nasmehnil Rojc.

Primož Rojc

nagrajenec Poletnega škljoca

“To, da otroci poznajo domače živali, je postala prava redkost. Naši otroci so s tem zrasli, še oče ima kmetijo, in mislim, da bi morali kot družba nazaj na te poti.”

Zmagovalni škljoc je nastal pri njihovi domači hiši. “Bil sem doma, na očetovskem dopustu, in skrbel za otroke. Amalijo, ki ima zelo rada živali, sem vzel s sabo odpreti kokoši - zapremo jih zaradi lisice -, jih nahraniti in jim dati svežo vodo. Pri sebi sem imel telefon, pa sem jo fotografiral. Kar tako, brez posebnega namena,” je povedal Rojc. Natečaj Poletni škljoc je slučajno videl na instagramu Primorskih novic in takoj poslal fotografijo. “Poslal sem jo bolj za hec, nagrade sploh nisem pričakoval,” je priznal.

Zmagovalni škljoc Primoža Rojca Tudi to je poletje

Rojc ima na zalogi “še par dobrih fotografij”, posnel jih je na družinskih izletih. Kajti, kot pravi, “z družino ne potujemo nikamor bodisi zaradi majhnih otrok bodisi zaradi financ, zelo radi pa odkrivamo kotičke v Ilirski Bistrici in okolici”. Tako kot nagrajeno jih je objavil na svojem facebook profilu. “Na njem objavljam drobce iz našega življenja.” Na splošno je razočaran nad objavami, na družbenih omrežjih, polnimi gneva. “Prav grdo je. Zato objavljam pozitivne stvari in opažam, da jih ljudje radi gledajo, da uživajo v njih,” je pojasnil Rojc.

Dokaz za to je našel tudi v številnih čestitkah, ki jih je prejel za prvonagrajeni posnetek. “Vsi so bili veseli, ko sem pokazal, da je fotografija objavljena in je zmagala. Ilirska Bistrica je majhen kraj in vsi se poznamo, tako da so knjižničarke ženi v knjižnici čestitale za nagrado. Čestitali so mi na televiziji Koper Capodistria, kjer delam,” je nanizal. “Res si ne bi mislil, da bi lahko ena fotografija naredila tako veselje. Očitno ljudje potrebujejo pozitivne, življenjske stvari. In kaj je bolj življenjskega kot da skrbiš za žival, ki ti daje tudi hrano? To, da otroci poznajo domače živali, je postala prava redkost. Naši otroci so s tem zrasli, še oče ima kmetijo, in mislim, da bi morali kot družba nazaj na te poti,” razmišlja Rojc.

Na fotografskem natečaju je sodeloval prvič. “Delam lesene igrače in njihove fotografije objavljam na instagramu. Tako se učim delati prave posnetke, o pravi osvetlitvi, poziciji, zornih kotih ... Drugače pa nisem nikoli fotografiral, niti fotoaparata nimam,” nam je še zaupal.


Najbolj brano