Bitka za stanovanje

Popravki stanovanjskega zakona, ki so začeli veljati junija, so majhna sprememba na bolje, a veliko premajhna, da bi v kratkem pomagala množici mladih, ki želijo rešiti svoj stanovanjski problem. Postopno višanje neprofitne najemnine bo zadostovalo komaj za vzdrževanje obstoječega stanovanjskega fonda. Bolj obetavna je možnost večjega zadolževanja stanovanjskih skladov za gradnjo novih stanovanj. Tudi javna najemna služba ne bo naredila čudeža, saj veliko lastnikov ni motiviranih za oddajanje v najem.

Stanovanje - tudi takšno, kjer nihče ne živi - postaja v dobi ležarin in inflacije vedno bolj le naložba, manj tvegana kot vrednostni papirji in bolj donosna kot depozit. To, da prostor, ki bi bil lahko nekomu dom, opravlja le funkcijo hranilca vrednosti, je etični problem, posledice pa so grozne.

Rešitev je v takojšnji izgradnji velikega števila neprofitnih najemnih stanovanj. To bi navzdol potegnilo tudi tržne cene.

V urbanih središčih povpraševanje po najemnih stanovanjih daleč presega ponudbo. Razkorak pride najbolj do izraza pred začetkom študijskega leta, ko morajo tudi številni študenti najemati sobe pod tržnimi pogoji. Na spletu ne manjka ponudb, kjer lastniki za posteljo v dvoposteljni sobi vprašajo po 175 evrov brez vključenih stroškov. To nanese 350 evrov na sobo! Pogosto gre za stanovanja, kjer od leta 1975 niso zamenjali niti zaves.

Vsi najemniki niso dobri in vsi lastniki stanovanj niso slabi, a dejstvo je, da so zaradi več desetletij trajajoče slabe stanovanjske politike najemodajalci zdaj v veliki premoči. Oddajo lahko kar koli tudi pod nerazumnimi pogoji in za pretirano ceno.

Rešitev je v takojšnji izgradnji velikega števila neprofitnih najemnih stanovanj. To bi navzdol potegnilo tudi tržne cene. Ob tem pa bi morala politika sprejeti še druge ukrepe; med drugim bi morala znižati zdaj 27,5-odstotni davek od oddajanja nepremičnine v najem ter uvesti nepremičninskih davek. S prvim bi omejila oddajanje ne črnem trgu, z drugim pa spodbudila prodajo ali oddajanje praznih stanovanj.

Nekaj davčnih poskusov je že bilo, kot se je že pokazalo in se še bo, pa bo ukrepe spodkopala kar javnost sama. Pri znižanju davka za oddajanje v najem je ljudem zelo lahko prodati mantro o odpustkih za kapitaliste, pri davku na nepremičnine pa spodbuditi jezo in strah, da država spet jemlje “malemu človeku,” čeprav to, da ni davka, koristi le tistim, ki imajo veliko premoženja in stanovanj.


Preberite še


Najbolj brano