V novi številki Primorskih novic preberite

Zdravniki v osnovnem zdravstvu so zgroženi nad novim vladnim odlokom, ki za pregled bolnikov spet odreja PCT pogoj. To je nevarno in neskladno z ustavo, je danes v zahtevi po njegovi odpravi opozorilo Združenje zdravstvenih zavodov (ZZZ). Iz zdravstvenih domov sporočajo, da bodo še naprej delali po sistemu triaže kot doslej in da noben bolnik ne bo ostal pred zaprtimi vrati.

Glede na opredelitev izpolnjevanja PCT pogoja v  vladnem odloku  
je tudi vsako testiranje zdravstvena storitev, pri katerem je nujen  
PCT pogoj, opozarjajo zdravniki in  Združenje zdravstvenih za 
vodov. Foto: Leo Caharija
Glede na opredelitev izpolnjevanja PCT pogoja v vladnem odloku je tudi vsako testiranje zdravstvena storitev, pri katerem je nujen PCT pogoj, opozarjajo zdravniki in Združenje zdravstvenih za vodov. Foto: Leo Caharija

Kaj morate vedeti o pogoju PCT

Od srede morajo vsi zaposleni in uporabniki skoraj vseh storitev izpolnjevati pogoj PCT. Redke izjeme vključujejo v glavnem otroke ter nujne primere. Trgovci pričakujejo postopno uvedbo obveznega cepljenja, obrtniki pa menijo, da strošek testiranja zaposlenih ne bi smel bremeniti delodajalcev.

V Termoplastih Plami so prehiteli odlok

“Ne moremo tvegati, prejšnji teden smo imeli med delavci štiri okužene. Nismo čakali vladnega odloka, smo pohiteli. Že danes so se samotestirali zaposleni, ki niso prebolevniki ali cepljeni,” je danes povedal Sandi Prosen, direktor družbe Termoplasti Plama.

Po 307 dneh zaprtja so se v Postojnski jami danes razveselili 40-milijonte obiskovalke

V Postojnski jami so se danes razveselili 40-milijontega obiskovalca, ki so ga pričakovali že aprila lani, pa je epidemija njegov prihod prestavila za eno leto. Jubilejno vstopnico je kupila Madžarka, ki je Postojnsko jamo obiskala prvič. Po izjemno kratki, vendar odlični poletni sezoni, pa se v družbi najbolj bojijo ponovnega zaprtja.

Osnovna šola Sežana ima v. d. ravnatelja, sveta šole pa še ne

Osnovno šolo Sežana bo to šolsko leto vodil Alen Kofol. Sklepa o tem pa ni sprejel svet šole, ker ga šola že od marca nima, temveč ministrstvo za šolstvo, ki je s tem preprečilo brezvladje v eni večjih osnovnih šol v Sloveniji. Novi v. d. ravnatelja pravi, da si skupaj z občino prizadeva, da bi se svet šole čim prej oblikoval, saj mora svet potrditi letni delovni in finančni načrt šole, šole v naravi, nadstandardne dejavnosti ...

Zmagovalno poletje Amalije s kokoškami
Primož Rojc iz Dolnjega Zemona pri Ilirski Bistrici je danes na sedežu Primorskih novic prevzel prvo nagrado natečaja Poletni škljoc. Fotografija Tudi to je poletje mu je prinesla pametno uro Prixton SW41.

Ogrevanje v Novi Gorici se ne bo podražilo

Gospodinjstvo v povprečnem stanovanju v mestu je lani plačalo 373 evrov za ogrevanje. Ob enaki porabi jih bo letos stalo podobno, čeprav se stroški na splošno višajo. “Letos in prihodnje leto se cena ne bo dvignila,” pravi direktor Kenog Miran Kalin. Da bi zmanjšalo izgube, bo javno podjetje nadaljevalo s prenovo omrežja in toplotnih postaj.

Pešci bodo varni, Renče pa lepše

Kmalu bo veduta v Renčah, pri jezu na Vipavi, še lepša. Vsaj tako napovedujejo snovalci urejanja brežin od starega do novega mostu. Reko bodo lahko brez strahu, da jih kdo povozi, občudovali tudi pešci na poti iz Bukovice, ki bodo kmalu hodili po pločniku ob njej. Obiskovalce pa bodo vabili z muzejem na prostem, ki ga bodo uredili v zaselku Vinišče.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja je z bralnimi navadi prestopila južno mejo

Knjižnica na plaži, projekt Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, je sklenila uspešno sezono poletnega gostovanja na plažah v Kopru, Izoli, Piranu in Ankaranu, medtem ko še do konca meseca ostajajo knjižne police v Novigradu polne in odprte. Ljubiteljem knjige pa že ta četrtek prihaja naproti mobilna knjižna enota, ki bo postavljena na trgu za gostilno Atrij.

Poljaku zaradi prevoza ilegalcev štiri leta in deset mesecev zapora

Senat koprskega okrožnega sodišča je na štiri leta in deset mesecev zapora obsodil Poljaka, ki so ga policisti marca v filmski akciji ustavili pri Škofijah, tik pred mejo z Italijo. V kombiju z oznakami pekarskega podjetja ni vozil vreč moke ali pšenice, temveč 31 ilegalcev. Trdi, da je v Slovenijo iz Italije prišel po staro železo.

Še vedno premalo pravosodnih policistov

Tudi v času poletnih počitnic nepridipravi na Primorskem niso sedeli križem rok. Kdor se je znašel navzkriž z zakonom in je sodišče zanj zaradi teže kaznivega dejanja odredilo pripor ali zapor, je komajda našel prosto posteljo v koprskem ali solkanskem zaporu. Zapora sta namreč polno zasedena, še vedno pa primanjkuje pravosodnih policistov.

V znamenju poguma, prilagajanja in otrok

Dolga vrsta čebljajočih otrok pred koprskim gledališčem, ki jih je z megafonom nagovarjal kar igralec Luka Cimprič, je danes zaznamovala odprtje festivala Pri svetilniku. Seveda so ga morali nekoliko prilagoditi, a navkljub razmeram, pravijo, je povpraševanje šol nad pričakovanji. Od danes vpisujejo tudi abonmaje, opogumljeni z uspešnim Primorskim poletnim festivalom in nedavnimi nagradami predstavi Jugoslavija, moja dežela. Abonente letos čaka tudi Artbus.

Vikend treh vrhov v Solkanu in prijateljstva v Hotedršici

Primorsko tekaško dogajanje sta konec tedna napolnila Tek treh vrhov v Solkanu in 50. tek prijateljstva v Hotedršici. Na krajši progi v Solkanu je še vedno dobro formo pokazal nekdanji nogometni reprezentant Aleš Kokot.


Najbolj brano