Kaj morate vedeti o pogoju PCT?

Od jutri morajo vsi zaposleni in uporabniki skoraj vseh storitev izpolnjevati pogoj PCT. Redke izjeme vključujejo v glavnem otroke ter nujne primere. Trgovci pričakujejo postopno uvedbo obveznega cepljenja, obrtniki pa menijo, da strošek testiranja zaposlenih ne bi smel bremeniti delodajalcev.

 Foto: STA
Foto: STA

Kje bo PCT potreben?

V trgovinah, nakupovalnih centrih, gostinskih obratih, turističnih namestitvah, vseh organizacijah, kjer se izvajajo delovni procesi, pri verskih obredih, za obisk banke, bencinskega servisa ali pošte, pa tudi trgovinah z živili ali lekarnah znotraj trgovskega centra, ki ne sodijo med izjeme, za vožnjo na javnem potniškem prometu in obisk zdravnika. Pogoj morajo izpolnjevati tudi uporabniki v zavodu za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali ob ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur.

Kdo in kje so izjeme?

Mlajši od 12 let; tisti, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, v razrede prve triade OŠ, v glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v OŠ s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebam; osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do 15 let ali odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase; učenci in dijaki pri prevozu z javnim potniškim prometom; za obisk zdravnika v primeru nujne pomoči ali če tja pospremimo mlajše od 15 let. Med izjeme sodijo trgovine z oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, lekarne, specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki, ki so znotraj trgovskih centrov.

Kako bo potekalo preverjanje?

Povsod, kjer je PCT potreben, bodo morali objaviti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja tega pogoja ob vstopu v prostore. Na vstopnih mestih bodo morale biti odgovorne osebe, ki bodo preverjanje izvajale. Če potrošnik pogoja PCT ne bo izpolnjeval, ne bo mogel uporabljati določene storitve. Kazen pa bosta v primeru neupoštevanja pogoja plačala tako potrošnik kot tudi ponudnik storitve.

Kaj vse šteje kot dokazilo za izpolnjevanje pogoja?

Vsako dokazilo, iz katerega sta razvidna identiteta in datum cepljenja, testiranja oziroma obdobje prebolevnosti. Najhitrejši način je QR-koda. Šteje tudi kartonček, ki vsebuje vse potrebne podatke. Vsi potrošniki, ki niso prebolevniki ali cepljeni, morajo hitri antigenski test opravljati na 48 ur ali PCR na 72 ur. Prebolevniki pogoj izpolnjujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni.

Ali za PCT velja samotestiranje s HAG testom?

V delovnih organizacijah da. Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, za opravljanje dela lahko zaposleni izvedejo presejalno testiranje s testom HAG za samotestiranje, ki se izvaja enkrat tedensko. S tem testom je mogoče opravljanje dela, ni pa samotestiranje podlaga za pridobitev QR-kode in ne omogoča dostopa do opravljanja drugih storitev.

Kako bo potekal nadzor nad samotestiranjem?

Na delovnem mestu bo v prostoru, ki ga določi delodajalec, morala biti tudi odgovorna oseba delodajalca.

Zaposleni bo tam prejel test, opravil samotestiranje, podatki pa bodo vpisani v evidenčni list. Proces bo spremljala pooblaščena oseba. V primeru neizpolnjevanja pogoja PCT delodajalec lahko uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, in s predpisom, ki ureja delovna razmerja, ter kolektivnimi pogodbami dejavnosti.

Kako bodo pogoj PCT dokazovali cepljeni samo z enim odmerkom, ki ne vedo, ali bodo drugega prejeli?

V primeru dokazanih alergijskih reakcij oziroma prevelike občutljivosti na sestavine cepiva lahko zdravnik izda potrdilo, da se cepljenje ne svetuje. Gre za izjemo, kjer tudi plačevanje testiranja ne pride v poštev.


Najbolj brano