Vrnimo si priključke

Ob bližajočem se primorskem prazniku, ki nas bo, upajmo, ponovno spomnil na zmage in pogum naših prednikov ter edinstveno bogastvo te prepišne, obmejne, prelepe, pisane pokrajine, ki ji smemo reči dom, je najbolje pritrditi vsem političnim silam v državi. Ter se strinjati, da sta priključitev in vrnitev nadvse pomembna tema, vredna vsake minute razprave in predvolilnega boja, ki, več kot očitno, trka na vrata v tej prijetni primorski jeseni.

Najbolj dobrodošla bi bila vrnitev mladih izobraženih ljudi, ki se v najboljšem primeru vozijo v službo v Ljubljano, v najslabšem pa se za vedno izselijo v Hamburg ali Amsterdam. Ne bi bilo slabo, če bi se vrnili veliki razvojno gospodarski projekti in zelo koristna bi bila vrnitev slave primorskih industrijskih velikanov. V časih, ko neki novi populizem razdira razsvetljensko racionalnost, bi si lahko povrnili malo intelektualne doslednosti, malo sredozemske svobodomiselnosti. In ko Srednja Evropa postaja vse bolj problematična besedna zveza in sinonim za del celine, ki tone v žalostno nazadnjaštvo, bi lahko našim krajem vrnili sijaj meščanske naprednosti. Za začetek bi se lahko, na primer, vrnili na vrh slovenskih pokrajin po višini povprečne plače in na rep slovenskih pokrajin po številu novih primerov covida-19 na 100.000 prebivalcev.

Partizani gotovo niso imeli v načrtu, da bo Primorska, po tem, ko bo vstala, kar stala na mestu, a ne?

Priključili bomo drugi tir, če nam bo sreča mila, ampak bi bilo dobro, če bi v naslednjih desetletjih ujeli še nekaj priključkov s smermi prihodnosti. Obetavna bi bila, na primer, zelena priključitev. Z umikom kolon tovornjakov z avtocest in pločevine iz mestnih središč, z gradnjo kolesarskih stez in iskanjem novih sinergij med urbanim in ruralnim. Na tej poti bi nam zelo koristila tudi digitalna priključitev, tako da bi tisti povratniki iz Amsterdama v Šempasu ali v Podgradu lahko mirno delali preko spodobnega optičnega omrežja. Priključiti bi veljalo namakalne sisteme, da se končno razcvetijo primorski rajski vrtovi, vključiti mreže solidarnosti in pomoči za starejše, da se razbohoti pregovorno prijetni, primorski življenjski slog.

Vse v redu z žlahtnostjo spomina. In nič proti zgodovinski točnosti. Ampak spet. Partizani gotovo niso imeli v načrtu, da bo Primorska, po tem, ko bo vstala, kar stala na mestu, a ne?


Preberite še


Najbolj brano